Ton Baas verkent verder in crisis

DRACHTEN - "Zorgvuldigheid gaat voor snelheid" is de boodschap van 'verkenner' Ton Baas en burgemeester Jan Rijpstra over de bestuurscrisis in Smallingerland. Rijpstra had gehoopt dat Baas zijn eindadvies op 7 februari kon aanbieden, maar die streefdatum is geschrapt. Wanneer Baas wél met zijn eindadvies komt, is nu niet meer zeker.

Zoals eerder gemeld heeft PvdA-wethouder Cor Trompetter in eerste instantie besloten (tijdelijk) aan te blijven, maar inmiddels heeft hij zijn ontslag ingediend. Het begon met het opzeggen van het vertrouwen door de PvdA-fractie, vooral in coalitiegenoot ELP. Aanleiding was het wel of niet opnieuw subsidiëren van de vernieuwbouw van schouwburg De Lawei met acht ton.
Baas heeft in de eerste fase gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de fracties om de ontstane situatie inzichtelijk te krijgen. Na dinsdag is de tweede fase gestart die in het teken staat van het zoeken naar oplossingsrichtingen. De opdracht van Baas wordt afgerond met het verkennen van de mogelijkheden om invulling te geven aan het dagelijks bestuur in Smallingerland. Na deze laatste fase presenteert hij de uitkomsten van zijn verkennersopdracht aan de gemeenteraad.

Burgemeester Jan Rijpstra: "Zoals ik al eerder met de gemeenteraad heb gedeeld, voel ik de urgentie om dit proces snel af te ronden, met name gelet op de majeure opgaven waar de gemeente Smallingerland voor staat. Desondanks moet het verkenningsproces zorgvuldig worden uitgevoerd." Daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid.