In het Van Doesburg-Rinsemahuis

DRACHTEN - Ways of Space (2019) is een architectonische klankinstallatie door componist Rozalie Hirs en architect Machiel Spaan. De installatie bestaat uit een aantal luidsprekers in de voor- en achterkamer van de woning en neemt de bezoeker mee op een zelf te regisseren reis, waarbij ruimte en klank tot een unieke, persoonlijke ervaring versmelten. Spaan en Hirs lieten zich voor dit project inspireren door het werk en de ideeën van Theo van Doesburg. De installatie is tot en met 29 maart 2020 is het Van Doesburg-Rinsemahuis te zien en te horen.

Machiel Spaan en Rozalie Hirs lieten zich inspireren door het werk en de ideeën van Theo van Doesburg. Als artists-in-residence aan het Van Doesburghuis in Meudon (nabij Parijs) onderzochten ze in de zomer van 2019 de 'open plattegrond' en het kleurenplan van het kunstenaarshuis ter inspiratie voor hun nieuwe klankinstallatie. Tijdens de residentie maakte Spaan een grondige inventarisatie van alle geel-, rood-, blauw- en grijstinten, die zowel het interieur als het exterieur van het huis vormen. De resultaten van dit onderzoek verbeeldde hij door middel van een grafisch kleurenplan, dat Hirs op haar beurt vertaalde naar frequenties en harmonieën voor de nieuwe elektronische muziekcompositie.

De klanken uit de luidsprekers ondersteunen de auditieve ervaring van de ruimte en veranderen deze, zonder dat de bezoeker zich hier direct van bewust is. De akoestische eigenschappen van de ruimte, de positionering van de luidsprekers en de elektronische klanken veranderen de ervaring van de fysieke ruimte. Zo ontstaat een nieuwe soort open plattegrond, waarbij verschillende luister- en ervaringsruimten in elkaar overvloeien.

Iedere vrijdag t/m zondag om 15.00 uur en om 16.00 uur. Tickets via info@museumdrachten.nl.