De MOTORbeurs Utrecht is van 20 tot en met 23 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht.
De MOTORbeurs Utrecht is van 20 tot en met 23 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht. Foto: Jaarbeurs Utrecht

Elektrische motorfiets steeds populairder

UTRECHT - Nu de elektrische auto gemeengoed is geworden, gaan ook steeds meer motorfietsfabrikanten op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. Op MOTORbeurs Utrecht staat de elektrische motor dit jaar in de spotlights. Bezoekers kunnen daar zelf ervaren hoe het is om snel en geruisloos te rijden.

"Het voelt alsof je in een straaljager zit," zegt Ron de Graaf over de LiveWire, de eerste elektrische motor van Harley-Davidson. "Hij is snel en heeft een enorm vermogen: in drie seconden trek je op van nul naar honderd kilometer per uur."

De Graaf is Harley-Davidson dealer in Rotterdam en Amsterdam. De LiveWire is sinds eind 2019 te koop: afgelopen maand leverde De Graaf de eerste modellen aan Nederlandse klanten. Zij zijn te spreken over het design en de 'waanzinnige rijervaring', aldus De Graaf.

Toegegeven: het geluid van batterijen klinkt niet zo imponerend als de ruige V-twin bij een traditionele motorfiets. En je kunt met een e-motor niet uren onbezorgd rijden, omdat je afhankelijk bent van laadpalen. Toch staan De Graaf en zijn klanten niet alleen in hun enthousiasme over de elektrische motorfiets. Het voertuig is aan een opmars bezig, blijkt uit cijfers van BOVAG en ACEM. In Nederland is het aantal verkochte 'Full Electric Vehicles' in zes jaar tijd bijna verviervoudigd.

"We zien vooral nichespelers de markt op komen,' zegt Tom Huyskens van BOVAG. Startups storten zich gretig op de nieuwste technologie om een motorfiets te ontwikkelen die beter is voor het milieu en er tegelijkertijd goed uitziet.