Joop Atsma vertelt, Conny Bloemhoff staat klaar met het (eerste) eikenboompje.
Joop Atsma vertelt, Conny Bloemhoff staat klaar met het (eerste) eikenboompje. Foto: Actief Medis

VANLA start met boslandbouw in Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Met het planten van een boom door Eerste Kamerlid Joop Atsma is maandagmiddag een vierjarig project gestart van de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Achtkarspelen (VANLA). Het doel is om de boomwallen te verrijken en de gezondheid van het vee te verbeteren.

Het gaat om de aanplant van eetbare bomen, struiken en planten. Dit zorgt voor extra voedsel voor het vee en is goed voor de gezondheid van het vee en de biodiversiteit. Bovendien wordt het cultuurlandschap in De Friese Wouden ermee vernieuwd.

Diverse betrokken partijen

Het project draagt de naam 'De boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit'. VANLA werkt samen met Van Hall Larenstein, Nordwin College, Landschapsbeheer Friesland, KennisCentrum voor Natuur en Leefomgeving en Stichting Wrâldfrucht. De aftrap van het project vond maandag plaats bij Maatschap Bloemhoff in Surhuisterveen. Eerste Kamerlid Joop Atsma heeft daar de eerste 'projectboom' geplant, in het bijzijn van enkele tientallen belangstellenden.
Het blijkt dat een landbouwsysteem waarbij vee, naast gras, ook bladeren en twijgen van bomen en struiken tot zich neemt, veel voordelen oplevert. Deze bomen en struiken dienen dan als apotheek voor het vee, want de dieren krijgen extra en gevarieerdere plantstoffen, mineralen, sporenelementen en vitamines binnen.
"As in ko pyn't liif kriget, wit dy út 'm sels hokker ekstra planten goed binne foar it bestriden fan de pine", aldus secretaris Dictus Hoeksma van VANLA. "En sûner fee, dus minder sykte, liedt ta minder kosten foar de boer, dus jout ek ekonomysk foardiel."
Ook op ecologisch vlak levert een biodiverse boomwal voordelen op, zoals het verminderen van stikstof- en CO2-uitstoot en verfraaien van het cultuurlandschap in De Wâlden.

Veertien boeren doen mee

In de gemeente Achtkarspelen doen veertien boeren van de VANLA mee aan het project. Zij gaan hun apotheek voor het vee uitbreiden door bestaande aanplant op de percelen te verrijken met meer plantensoorten of een nieuw landschapselement aan te leggen. "Het project moet praktijkgerichte kennis opleveren, zodat later meer boeren dit ook kunnen toepassen in hun bedrijf. Daarnaast leggen we ook een kennisbank aan die voor iedereen vrij toegankelijk is", vertelt projectleider Henk Pilat van het Nordwin College, tevens betrokken bij Wrâldfrucht.

Kennisbank op website

De eerste aanzet voor de kennisbank staat sinds een paar dagen online op www.snoeivee.nl. Hierop staat alle informatie over het project. Ook de vorderingen, activiteiten en geboekte resultaten gedurende het project zullen op deze site te zien zijn.

Studenten van Van Hall Larenstein en Nordwin College doen daarbij onder begeleiding van docenten ook onderzoek en KCNL ondersteunt de eerste fase van het project financieel.