Een beeld van Sofie Hupkens, Denkend aan Friesland.
Een beeld van Sofie Hupkens, Denkend aan Friesland. Foto: Ingezonden

Werk van Homan en Hupkens in de Schierstins

FEANWALDEN - De bekende Friese etser Reinder Homan en zijn niet minder vakkundige vrouw, beeldhouwster Sofie Hupkens, vertellen over hun werk op zondag 9 februari. Zij doen dat te midden van hun kunstwerken in de Schierstins in Feanwâlden. Homan en Hupkens zijn er voor de bezoekers van 14.00 tot 16.30 uur.

Bovendien laat Homan zien hoe etsen gedrukt worden. De expositie 'Met Hart en Ziel' van de in Bakhuizen wonende kunstenaars is tot en met zondag 1 maart te bezichtigen. Dat kan dinsdags tot en met zondags van 13.30 tot 17.00 uur, met uitzondering van zondag 16 en donderdag 20 februari.

Aanleiding van de tentoonstelling is dat Homan dit jaar zijn zeventigste verjaardag hoopt te vieren. Na zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de Jan van Eyckacademie in Maastricht specialiseerde Homan zich tot etser pur sang. Oude bomen, een enkel takje of de nevel boven de velden inspireren hem tot een uiterst minutieuze en subtiele uitbeelding.

Sofie Hupkens maakt beelden waarmee de mens centraal staat. Naast vrij werk maakt zij regelmatig werk voor de openbare ruimte. Op de Noordermarkt in Amsterdam staat bijvoorbeeld haar monument voor het Jordaan-oproer en in Nijega (bij Drachten) staat de 'Turfboot'. Hupkens exposeerde van Ameland tot Middelburg, en van Duitsland tot Brazilië.

Theun de Vrieskeamer

In de Theun de Vrieskeamer van de Schierstins zijn ook handgedrukte boeken te zien met prenten van Reinder Homan bij gedichten van onder andere Theun de Vries.

Tenslotte kunnen de websites www.schierstins.nl, www.reinderhoman.com; www.sofiehupkens.nl geraadpleegd worden.