Gedeputeerde Avine Fokkens verricht de eerste snoeiwerkzaamheden langs de vaarweg naar Drachten.
Gedeputeerde Avine Fokkens verricht de eerste snoeiwerkzaamheden langs de vaarweg naar Drachten. Foto: Ingezonden

Vaarweg Drachten krijgt beter zicht door snoeien

EARNEWALD - Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (VVD) en CDA-statenlid Rendert Algra hebben woensdag 29 januari het startsein gegeven voor het snoeien van van vooral wilgen langs de vaarweg naar Drachten. Daarmee wordt de vaarweg veiliger gemaakt, is de verwachting.

Er is begonnen langs de Fokkesleat, Sydsdjip, Hoarnekrite en Rak bij Earnewâld. Dit verruimt het zicht voor beroepsvaart en recreanten.

De werkzaamheden langs de vaarweg van het Prinses Margrietkanaal naar Drachten (en terug) zijn klaar voor de start van het broedseizoen op 15 maart, is de verwachting. "In drie weken tijd snoeit de provincie een strook van ruim een kilometer lang langs het water in de Alde Feanen. Aan de vaarweg wonende eigenaren hebben eind vorig jaar het verzoek gekregen overhangende takken op eigen grond zelf te snoeien en te kappen."

Op sommige plekken levert het onderhoudswerk twee tot vier meter extra zicht op voor de vaarweggebruiker. "Erg belangrijk voor de veiligheid op het water'', aldus gedeputeerde Fokkens-Kelder. Het snoeiafval gaat naar de gemeentelijke losplaats in Earnewâld.
Jaarlijks snoeien medewerkers van de provincie zes tot acht weken op en langs de provinciale wateren. Zij houden dit bij in een cyclus van drie jaar. Op die manier zorgen zij ervoor dat de recreant en beroepsvaart goed zicht hebben en veilig kunnen varen.

CDA-statenlid Rendert Algra was bij de start van het werk. Hij kwam anderhalf jaar geleden met het voorstel voor het snoeien langs de vaarwegen naar Drachten en Heerenveen, tijden een debat over eventuele alternatieve vaarroutes naar Drachten en Heerenveen. Daarover is nog een studie gaande, die vermoedelijk dit jaar tot definitieve besluiten moet leiden.