'EK of WK fiskjen noardeasten Fryslân'

DOKKUM - Noordoostelijk Friesland is heel geschikt om een Europees of Wereldkampioenschap sportvissen te organiseren. Dat vindt een groep FNP-raadsleden in de zogeheten ANNO-gemeenten. Aanleiding is de recreatie- en toerismenota van ANNO.

"It fiskjen wurdt hieltyd populêrder. It Nederlânske fiskbûn telt mear as in heal miljoen leden. Ek wurde der al in soad ynternasjonale fiskerijwedstriden organisearre en is it fiskjen boppedat in olympyske sport", aldus de FNP-raadsleden. Dit laatste wordt overigens niet bevestigd als men Wikipedia raadpleegt over olympische sporten. "Mar Sportvisserij Nederland is wol oansletten bij NOC-NSF", zegt FNP-raadslid én sportvisser Sake van der Meer (Achtkarspelen).

"Noardeastlik Fryslân beskikt oer ideale swiet-wetter-fearten mei in poerbêste fiskstân en is dêrmei tige geskikt foar soksoarte wedstriden. Dizze meardeiske eveneminten lûke in protte leafhawwers nei de streek ta. In geweldige kâns dus om de rekreaasje- en toerismesektor yn regio Noardeast in slinger te jaan", aldus de FNP-ers. "Sokke eveneminten lûke soms hûnderten dielnimmers!" zegt Sake van der Meer.

Het eerstvolgende internationale evenement in Nederland is het WK sportvissen voor dames, in Lelystad en omgeving, komende zomer, aldus Marijn Zaal. Hij is medewerker wedstrijden van Sportvisserij Nederland. "Er zijn diverse disciplines. Bij het beoordelen van een aanvraag voor een groot sportvis-evenement kijken we naar hotels en zo, naar geschikt viswater en naar de visgarantiekans in zo'n gebied", aldus Zaal.