Een hoog waterpeil is gunstig voor behoud van veengrond.
Een hoog waterpeil is gunstig voor behoud van veengrond. Foto: Actief Media

Regionale koolstofbanken voor veenweidegebied

LEEUWARDEN - Zogeheten koolstofcertificaten voor de Nederlandse landbouw kunnen binnenkort worden uitgegeven. Dat verwacht landelijk projectleider Monique Plantinga, verbonden aan de Friese Milieufederatie. Zij werkt samen met collega's in vier andere provincies met veel veen.

Er komt een landelijke koolstofbank en er komen vijf regionale 'filialen'. Voor die regionale aanpak komt 425.000 euro beschikbaar. Met dit geld worden grondeigenaren gefinancierd die waterpeilen verhogen om het veen te behouden. Dat leidt tot een lagere uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Het initiatief is afkomstig van de Natuur-en Milieufederaties.

Via proeven met onder andere de Friese Milieu Federatie, Projecten LTO Noord, Collectief It Lege Midden, Collectief de Noardlike Fryske Wâlden, Wetterskip Fryslân en de Provincie Fryslân is hiervoor een geschikte methodiek ontwikkeld.: 'Valuta voor Veen'. Toepassing leidt tot uitgifte van verhandelbare koolstofcertificaten (1 certificaat = 1 ton CO2-reductie) aan grondeigenaren. Dit systeem wordt in Duitsland succesvol toegepast in het projectgebied 'Moorefuture'. Landelijk projectleider Monique Plantinga: "Wij gaan vanuit dit project samen met grondeigenaren tien Valuta voor Veen-gebiedsprojecten in de veenweiden opzetten, kopers aantrekken en koolstofcertificaten verhandelen via regionale koolstofbanken."

Het verlagen van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen uit veengebieden is één van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van de Rijksoverheid. Er is een besparing van 1 megaton CO2 per 2030 afgesproken. Veenweiden stoten jaarlijks circa 7 megaton uit, circa vier procent van de hele CO2-uitstoot in Nederland, vergelijkbaar met de uitstoot van twee miljoen auto's.