Plattegrond van de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp, met zonnepanelen in het zuidelijke deel.
Plattegrond van de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp, met zonnepanelen in het zuidelijke deel. Foto: Archief ActiefMedia

Uitstel drijvend zonnepark bij Ureterp

URETERP - De realisatie van een drijvend zonnepanelenpark op het water van de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp loopt vertraging op. De Rechtbank Noord Nederland heeft een bezwaar tegen het plan niet toegewezen en daarna volgde geen hoger beroep, maar de juridische procedure leidde wel tot meer dan een jaar vertraging.

B. en w. van Opsterland zijn daarom bereid de einddatum voor realisatie op te schuiven. Het bedrijf Narasolar uit Lelystad (voorheen UNL Solar 18 BV) krijgt nu uitstel tot uiterlijk 18 maanden na de SDE-beschikking (voor subsidie) om de opdracht te verstrekken voor de aanleg van het park. Binnen drie jaar na diezelfde SDE-beschikking dient het park gerealiseerd te zijn.

Dat zijn de voorwaarden die de gemeente Opsterland nu stelt aan Narasolar in Lelystad. Het bedrijf had zelf op 28 november 2019 om dit uitstel gevraagd bij de gemeente, vanwege de vertraging als gevolg van de rechtszaak.

De inhoud van de planovereenkomst tussen de gemeente en het bedrijf blijft voor het overige hetzelfde, maar de kans dat de ambitie van Opsterland - 15 megawatt duurzame stroom opwekken in 2020 - slaagt, wordt hiermee wellicht niet binnen de gestelde termijn gehaald.