ANNO heeft mobiliteitsvisie N.O.-Friesland

BURGUM - De ANNO-gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben een gezamenlijke mobiliteitsvisie voor noordoostelijk Friesland. Die bevat zes zogeheten regionale opgaven.

Op sneltreinstations Buitenpost en Feanwâlden moet je makkelijk en snel kunnen overstappen van bijvoorbeeld fiets, bus en auto naar trein en omgekeerd. Punt twee is een beter fietswegennetwerk. Het huidige netwerk voldoet niet aan de kwaliteitseisen. "Een elektrische fiets moet je veilig kunnen parkeren en opladen op de bestemming."

De diverse reismogelijkheden met bijvoorbeeld fiets en openbaar vervoer dienen beter bekend te worden gemaakt, met behulp van marketing en educatie. De bereikbaarheid van Kollum en Buitenpost en omgeving naar Leeuwarden en Groningen dient verbeterd te worden. Dat vergt "kwaliteitsverbetering van de ontsluitingsstructuur en de inzet van smart mobility".

"Ongewenste routes" rond De Westereen, Kollumerzwaag en Twijzelerheide worden in kaart gebracht, waarna oplossingen kunnen worden voorgedragen. Bekeken wordt of de wegen die leiden naar bruggen over de Ee bij Dokkum en Burdaard moeten worden aangepast.