V.l.n.r. Vassilis Koussoulas (MDL-arts Nij Smellinghe), Frédérique Woltjer (zorgmanager Nij Smellinghe), Roberta Manzat (MDL-arts WZA), Jan Mark Götz (MDL-arts WZA), Michiel Menkveld (manager zorg WZA)
V.l.n.r. Vassilis Koussoulas (MDL-arts Nij Smellinghe), Frédérique Woltjer (zorgmanager Nij Smellinghe), Roberta Manzat (MDL-arts WZA), Jan Mark Götz (MDL-arts WZA), Michiel Menkveld (manager zorg WZA) Foto: het WZA©.

Samenwerking maag-darm-leverartsen

DRACHTEN - De maag-darm-leverartsen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten werken sinds een half jaar samen. Dat is onlangs geformaliseerd in een overeenkomst. Het doel van de samenwerking is om de MDL-zorg in Noord-Nederland te behouden, waardoor patiënten beter en sneller worden geholpen.

Door de samenwerking worden de kennis en ervaring van de twee vakgroepen maag-darm-leverziekten (MDL) gebundeld. "Doordat één vast team complexe ingrepen vaker uitvoert, doet het meer ervaring op en neemt de kwaliteit van zorg toe", vertelt dr. Vassilis Koussoulas, MDL-arts en medisch manager in Nij Smellinghe. "Zo behouden we complexe zorg in de regio." Door de samenwerking kunnen de ziekenhuizen gemakkelijker nieuw gespecialiseerd personeel aan zich binden, en dat is hard nodig. Door vergrijzing komen ziekten van het spijsverteringskanaal meer voor. Door het darmkanker-bevolkingsonderzoek komen er ook vaker en eerder ziektes aan het licht. Tevens zijn de diagnostische en therapeutische mogelijkheden op MDL-gebied gegroeid.

De hoeveelheid werk voor gespecialiseerd personeel neemt gestaag toe en er is een tekort aan MDL-artsen. "Een grotere vakgroep is voor een arts interessanter", legt MDL-arts Jan Mark Götz van het WZA uit. "Het geeft een arts meer mogelijkheden om zich te specialiseren en expertise op te bouwen. Toch blijven we daarnaast wel kleinschalige ziekenhuizen, met de bijbehorende voordelen."