T'-diel: rubberkorrels 'uitfaseren'

BURGUM - De rubberkorrels op kunstgrasvelden in Tytsjerksteradiel moeten worden vervangen door een alternatief. Ze zijn te riskant voor de (volks-)gezondheid van degenen die er op spelen en op termijn mogelijk ook voor grondwater.

In elk geval dienen nieuwe kunstgrasvelden niet meer met rubberkorrels te worden aangelegd. Daarvoor stemde de gemeenteraad donderdag unaniem, nadat de fracties van GroenLinks, PvdA en D66 hierover een motie hadden ingediend en die tijdens een schorsing iets hadden aangepast. Aanleiding was het rapport van ingenieursbureau Tauw over de effecten van de rubberkorrels op en in vier kunstgrasvelden in de gemeente.

Bart Veenstra uit Leeuwarden van de stichting 'Kom van dat gras af' sprak erover in. Hij zei dat alle vier kunstgrasvelden rubberkorrels bevatten, ook dat van Garyp. "Alleen liggen ze in Garyp niet aan het oppervlak, maar in een laag onder de grasmat. Daardoor kan er toch vervulling naar het grondwater ontstaan."

Veenstra wees er op dat de rubberkorrels door wind en door sporters wijd en zijd worden verspreid, via die sportkleding bijvoorbeeld ook in woningen en in wasmachines. Volgens Veenstra bevatten de rubberkorrels - in feite gemalen autobanden - kankerverwekkende stoffen en stoffen die het dna kunnen aantasten, wat tot bijvoorbeeld miskramen kan leiden. Veenstra stelt dat alternatieven - bijvoorbeeld kurk - inmiddels goedkoper zijn dan rubberkorrels, juist vanwege de milieu-aspecten van rubberkorrels.