Noflik Wenje uit Oentsjerk in actie bij de raadsvergarering in Burgum.
Noflik Wenje uit Oentsjerk in actie bij de raadsvergarering in Burgum. Foto: Actief Media

Wethouder 'oliemannetje' Noflik Wenje

BURGUM/OENTSJERK - Wethouder Andries Bouwman (CU) van Tytsjerksteradiel is bereid - met enige tegenzin - op te treden als 'oliemannetje' voor het behoud van 'Noflik Wenje' in Oentsjerk. Dat is een instelling in Oentsjerk voor tien dementerende bewoners, eigendom van Patyna, dat Noflik Wenje wil afstoten omdat het door de kleine schaal te duur zou zijn.

Dit bleek donderdag in de raadsvergadering, nadat inspreker Dick Provoost hem daar namens de (familie van de) tien dementerende bewoners op aansprak. Bouwman was al bezig als 'oliemannetje' door contact te zoeken met de directie van eigenaar Patyna in Sneek en door een bezoek te brengen aan Noflik Wenje in Oentsjerk. Bovendien heeft hij minister Hugo de Jonge van VWS - die binnenkort naar Bennemastate in Hurdegaryp komt - gevraagd "ook zeven kilometer verder te reizen, naar Noflkik Wenje".

Maar hij drong vooral aan op rechtstreeks contact tussen de naast betrokkenen van Noflik Wenje en de directie van Patyna. "U bent mans genoeg om dat zelf te doen", zei Bouwman tegen inspreker Dick Provoost. De gemeente is namelijk niet de (mede-)financier van deze instelling. Dat is het 'Zorgkantoor', zei Bouwman.