Zamioculcas is een zeer makkelijke woonplant.
Zamioculcas is een zeer makkelijke woonplant. Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Zamioculcas: Woonplant van de maand januari 2020

HONSELERDIJK - In januari is krachtpatser zamioculcas de Woonplant van de maand. Trendy, stijlvol en erg makkelijk in de verzorging. Omdat de plant ook met wat minder licht toe kan, is het nu een goed moment om de zamioculcas onder de aandacht te brengen.

Zamioculcas zamiifolia behoort tot de familie van de araceae, de arondskelkachtigen. Het is een vaste plant met geveerde bladeren die 40 tot 60 cm lang worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn glad, glanzend en donkergroen. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing, als overlevingstechniek. Dan groeien de aronskelkachtige bloemen vanaf de basis van de plant. Waar moet u op letten bij de inkoop van zamioculcas? Bij aankoop van zamioculcas is het belangrijk dat de plant vrij is van ziekten en plagen, hoewel zamioculcas daar weinig gevoelig voor is.

Zamioculcas is een 'easy care' product en kan veel hebben. Qua standplaats gedijt hij op zowel een lichte plek als half schaduw. Kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan, al doet hij daar over het algemeen ook weer niet heel moeilijk over.
Waar zamioculcas echt niet tegen kan is een voetbad. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen, de plant heeft sterke succulente eigenschappen in blad en wortels om een droge periode mee te overbruggen. Eens in de maand kunt u wat plantenvoeding geven, het blad moet regelmatig gesproeid worden met lauw water.