Burgemeester Jeroen Gebben wijst op Anny ter Linden (vierde van links) die voor de 40ste keer een prachtige voorstelling regisseerde voor M.R.V.Tesselschade. Rechts acteur Jelke van der Meulen, midden achter Theo Smedes en Jitze Grijpstra.
Burgemeester Jeroen Gebben wijst op Anny ter Linden (vierde van links) die voor de 40ste keer een prachtige voorstelling regisseerde voor M.R.V.Tesselschade. Rechts acteur Jelke van der Meulen, midden achter Theo Smedes en Jitze Grijpstra. Foto: Actief Media

"Ja dehuh. Read, kapke, kuorke. Dat kin net misse"

BURGUM - "Tesselschade wil onderscheidend zijn binnen het dorpstoneel, en dat is ze ook ditmaal gelukt," zei burgemeester Jeroen Gebben zaterdag na afloop van de 150ste voorstelling van toneelvereniging uit Hurdegaryp. Tot en met 1 februari brengen zij in It Maskelyn in Hurdegaryp Lang & Lokkig voor het voetlicht.

Zaterdag was de première. Lovende woorden van het publiek waren het resultaat. "Het is ieder jaar mooi wat Tesselschade neerzet, maar dit jaar is toch ook echt weer geweldig", jubelt een toeschouwer. "Snelle overgangen zorgen voor een voorstelling vol vaart. Knap omdat de scenes heel afwisselend zijn en je als toeschouwer toch altijd precies weet waar je bent."

De voorstelling bevat veel humor, maar ook medelijden en ontroering worden gevoeld in de zaal. "Je kan zien dat er professionele acteurs en zeer ervaren amateurs meedoen", zegt een ander. "Zo knap hoe Theo Smedes en Jitze Grijpstra al die dubbelrollen spelen, met zo'n sterke mimiek. Schitterend."

"Ik heb me verbaasd", zegt burgemeester Gebben, "hoe relatief zo weinig spelers zoveel personages voor het voetlicht brengen." De burgemeester was aanwezig bij de première omdat de Hurdegariper toneelvereniging 150 jaar bestaat. Voor een volle zaal sprak hij eervolle woorden tegen regisseur Anny ter Linden - Veenstra. Ook zij had namelijk een jubileum: het was de veertigste voorstelling die zij voor Tesselschade regisseerde. Dat deed ze, bleek alom, naar volle tevredenheid van de toneelploeg en het publiek, want "Anny gaat altijd voor het beste van het beste".

De vindingrijkheid straalt van de voorstelling af. In het verhaal van Lang & Lokkich worden drie historische vertellingen op humoristische wijze door elkaar gehusseld en hedendaags neergezet. Sommige personages hebben daarbij een geheel eigen karakter gekregen, al verbaast het Roodkapje niet dat Assepoester haar direct herkent. "Ja dehuh. Read, kapke, kuorke. Dat kin net misse", reageert ze vinnig als ze de dochter van de baron ontmoet. De baron is een man die zijn nieuwe vrouw en haar dochters in zijn huis omzeild door naar een conferentie te gaan voor 'earme adel, euh, waarme ierde".

"Prachtige teksten," klinkt het menigmaal bij de nazit aan de bar in It Maskelyn. "En wat kan die Jelke van der Molen toch prachtig spelen! Zo fijn om naar zijn grappige spelstijl te kijken!" Voor de acteur was er na afloop speciale aandacht: hij speelde voor de 25ste keer bij M.R.V. Tesselschade. Om hem in het zonnetje te zetten beklommen twee leden van de STAF het podium. Met positieve woorden, een oorkonde met zilveren speld en een bloemetje werd de jubilaris bedankt.

Burgemeester Gebben kreeg het eerste exemplaar uitgereikt van het jubileumboekje dat oud-Tesselschadelid Willy Hoekstra samenstelde. Liefhebbers kunnen het bestellen bij de kassa.

De laatste kaarten voor Lang & Lokkich kunnen bemachtigd worden via www.vanplan.nl of 06 – 25191497. Er zijn nog kaarten voor vrijdag 24 januari, zaterdag 25 januari en vrijdag 31 januari (steeds 20.00 uur). De andere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.