Ook in een modern interieur is bruin vaak een mooie kleur.
Ook in een modern interieur is bruin vaak een mooie kleur. Foto: Pixabay

Bruin is de nieuwe trendkleur voor de komende jaren

BURGUM - Afgelopen zomer voorspelde de bekende trend forecaster Lidweij Edelkoort dat wij de komende tijd veel bruin gaan zien in de mode maar ook in interieurs. Edelkoort werkt voor veel grote merken en wordt gezien als een begrip in de modewereld. Het seminar waar ze de kleurprognose presenteerde had de naam 'The brown age'. Bruin is een blijvertje, voor de komende dertig jaar, voorspelt ze.

In de modewereld wordt zwart als een 'kleur' gezien, die je eigenlijk altijd wel kunt dragen. Veel 'fashionista's' waren dan ook geschokt door de voorspelling dat bruin het nieuwe zwart wordt. Bruin was echter al in meerdere collecties van de afgelopen jaren te zien.

In de woonwereld zijn natuurlijke kleuren al langer een trend. Meestal gaat het dan om lichtere tinten zoals bamboe, blond hout, natuurlijke vezels en ongebleekt katoen en linnen. In interieurs worden vaak ook donkere kleuren gebruikt zoals antraciet, nachtblauw en donkergroen. Volgens Irene Vermeulen van Craftscurator fungeert bruin dan ook als een belangrijke verbinder. "Bruin is levendiger dan zwart en donkergrijs en gaat goed samen met andere veel gebruikte interieurkleuren zoals poederroze, petrolblauw en rood." Zij adviseert bruin op een gedurfde manier toe te passen. "Voor oversized items bijvoorbeeld, zoals statement keramiek of kurken meubels. De kleur komt ook uitstekend tot zijn recht in traditionele en basic toepassingen, denk aan dekens en throws (kleden voor op de bank -red.) of vloerkleden met een duidelijke textuur." Ook zien wij volgens haar de komende tijd veel knuffelig, harig en zacht textiel van dierlijke vezels en meer robuust woontextiel.
Bruin is een natuurlijke kleur en geeft dus veel rust in een interieur. Het is een veel minder zware kleur dan zwart. Een ruimte krijgt een warme sfeer en wordt uitnodigend. Bij vtwonen laat men zien dat verschillende bruintinten prima te combineren zijn. Laat dan wel accentkleuren weg en probeer met zo weinig mogelijk dessin te werken. Kies voor effen materialen om structuur en tekening te benadrukken. Vooral natuurlijke materialen zoals linnen, hout, wol, leer en katoen combineren wondermooi.

Wil je ook meer bruin in jouw interieur? Kijk voor inspiratie op: stylink.nl en vtwonen.nl.