Ton Baas informateur college 'Drachten'

DRACHTEN - Oud-gedeputeerde en oud-burgemeester (in diverse noordelijke gemeenten) Ton Baas (VVD) gaat bekijken wat de beste aanpak is voor het oplossen van de bestuurscrisis in de gemeente Smallingerland. Burgemeester Jan Rijpstra (ook VVD) heeft hem hiervoor gevraagd.

Aanleiding is het opzeggen van het vertrouwen van de PvdA-fractie, niet zozeer in het college van b. en w., maar in de mede-coalitiefractie ELP. Die wilde zelf juridisch advies inwinnen over het wel of niet nogmaals subsidiƫren van de verbouwing van schouwburg De Lawei met acht ton.

Voor de PvdA-fractie was het een soort druppel die de emmer van ergernissen deed overlopen. PvdA-wethouder Cor Trompetter blijft nog tijdelijk (maximaal vier weken) na dit besluit van zijn fractie in functie.

Ton Baas was ook de informateur van het Smallingerlandse college dat er anderhalf jaar geleden kwam. Uit dat oorspronkelijke college zijn inmiddels twee wethouders opgestapt (eerst PvdA-er Roel Haverkort "om persoonlijke redenen", vorig jaar oktober VVD-er Eric ter Keurs na een aanvaring met het ambtelijk apparaat).

Burgemeester Rijpstra vindt het geen probleem dat Baas ook aan de wieg stond van het 'huidige' college. Hij lijkt wat dit betreft steun te krijgen van de coalitiefracties. 'Normaal' is het gebruikelijk dat de grootste coalitiefractie bij een 'informatieronde' het voortouw neemt. In dit geval zou dit de ELP zijn. Baas zou vrijdag 17 januari een eerste, verkennend gesprek met burgemeester Jan Rijpstra voeren.