Gemeenten leggen Citrix-netwerk deels stil

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben donderdagavond 16 januari uit voorzorg besloten de Citrix-server voor bepaalde externe locaties uit te schakelen.

Medewerkers kunnen vanaf bepaalde externe locaties niet meer inloggen op de Citrix-omgeving. Het gaat om de MOA Surhuisterveen, gebiedsteams (Torentje Burgum, It Vleckehûs Surhuisterveen) en het Energieloket Hurdegaryp. De buitendiensten en de zwembaden ondervinden geen hinder. Inwoners ondervinden niet direct hinder van de afsluiting van de server. De gebiedsteams zijn telefonisch bereikbaar en zijn aanwezig op de locaties. Mocht de afsluiting langer duren, dan wordt een oplossing gezocht.

De maatregel is genomen nadat de gemeenten op donderdagavond 16 januari bericht kregen van de Informatie Beveiliging Dienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij adviseerden uit voorzorg de Citrix-server uit te schakelen. Eind december werd bekend dat er kwetsbaarheden zitten in het systeem van Citrix. Ziekenhuis MCL in Leeuwarden, dat ook werkt met Citrix, is bestookt door een hacker, zodat afspraken maken met de telefoon moest.