Een detail uit een werk van Valère Wittevrongel.
Een detail uit een werk van Valère Wittevrongel. Foto: Ingezonden

Eendaagse expositie 'Galerie Marktzicht: In Stijl'

DRACHTEN - Op zondag 26 januari vindt de eendaagse expositie 'In Stijl' plaats in Café Marktzicht te Drachten, dat speciaal voor die dag weer omgedoopt wordt tot Galerie Marktzicht. Twee kunstenaars tonen hun strakke werken 'In Stijl'.

De getoonde werken van de kunstenaars Valère Wittevrongel (olieverf) en Johan van Aken (olieverf) hebben veel van de kunststromingen De Stijl en Bauhaus. In deze expositie kan je goed zien dat dit werk niet zomaar wat vormen, lijnen, figuren en vlakken zijn; er zit veel meer achter. Persoonlijke bevindingen, dagelijkse dingen en de natuur in weloverwogen strakke vormen en kleuren.

"Het vooroordeel van deze stijl is algemeen bekend en de stijl wordt te pas en te onpas gebruikt op tal van manieren. Met deze expositie willen we laten zien hoe deze zeer abstracte vorm toch deel uitmaakt van alle dag met werk en aanwezigheid van twee lokale kunstenaars." Aldus medeorganisator Erik de Boer (deze keer geen exposant).

Johan van Aken - zijn werk beweegt zich tussen het geometrisch-abstracte en het landschap. In 1978 vertaalde hij het geschilderde landschap naar het geometrisch-abstracte schilderij en sindsdien onderzoekt hij de mogelijkheden van de tweedimensionale ruimte van het schilderij waarbij hij het vierkant, de driehoek en de cirkel en afgeleiden hiervan gebruikt als basisvormen voor dit onderzoek in zijn beeldende geometrie. In zijn schilderijen verbeeldt hij het geometrisch abstracte, of het landschap met geometrisch abstracte grondvormen, in een innerlijk landschap waarin hij de ruimte en tijd als verstilling zichtbaar maakt.
Valère Wittevrongel is geboren en getogen in Sint-Niklaas (België). Sinds 1975 woont hij in Friesland. Hij is autodidact en schildert met olieverf. Bij het project voor talentontwikkeling in Friesland 'Verhalen in het Landschap' in oktober 2018, is hij geselecteerd om een masterclasstraject te volgen bij Anne Feddema en Christiaan Kuitwaard. In zijn werk geeft hij een constructivistische weergave van zijn werkelijkheid en laat hij een bespiegeling van zichzelf zien. De introverte roerloze werken hebben een soort vanzelfsprekendheid, alsof ze er altijd zijn geweest. In Galerie Marktzicht wordt vooral recent werk getoond uit de series 'Ritmiek' en 'De Schaduwkant'.