Campagne tegen drugslabs gestart

BUITENPOST - De politie in Noord-Nederland is samen met onder andere diverse gemeenten en het Openbaar Ministerie een campagne begonnen tegen drugslabs in het buitengebied. Het meldpunt meldmisdaadanoniem.nl en telefoon 0800-7000 zijn hiervoor beschikbaar.

Ook de Friese gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zijn erbij betrokken. Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen of op industrieterreinen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico's.

"Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven", melden de initiatiefnemers van de campagne.
Burgemeester Oebele Brouwer van de gemeente Achtkarspelen vindt het belangrijk dat mensen in het buitengebied zich bewust zijn van de risico's en van de meldmogelijkheden. "Wy wolle net dat kriminelen de feiligens en it ûndernimmersklimaat fan ús bûtengebieten oantaaste."

In de politie-eenheid Noord-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs, zoals xtc en amfetaminen, een stijging van 32 procent ten opzichte van 2018. Vermoedelijk waren en zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders van loodsen worden verleid met grote sommen geld, is het tegenoffensief ingezet.