Fablabcoördinator Albert Smeding van Bibliotheek Drachten houdt er dinsdagavond 21 januari in de bibliotheek een interactieve lezing.
Fablabcoördinator Albert Smeding van Bibliotheek Drachten houdt er dinsdagavond 21 januari in de bibliotheek een interactieve lezing. Foto: Actief Media

Kunstmatige intelligentie: actueel of toekomst?

DRACHTEN - Kunstmatige intelligentie, is dat nu van belang, of is het vooral toekomstmuziek? Fablabcoördinator Albert Smeding van Bibliotheek Drachten houdt er dinsdagavond 21 januari in de bibliotheek een interactieve lezing over. Belangstellenden krijgen ook een indruk van het FabLab op de eerste verdieping.

"Keunstmjittige yntelliginsje wurdt al in soad tapast, mar is ek noch hiel bot yn ûntwikkeling", weet Smeding. "Bygelyks yn de medyske sektor docht bliken dat kompjûters al bettere diagnoases stelle kinne as dat dokters dat kinne. En ek by operaasjes en it meitsjen fan protheses wurdt keunstmjittige yntelliginsje al tapast."

Met 'volledig' automatisch rijdende auto's wordt nog geëxperimenteerd. "Ik tink dat it datoangeande noch wol in pear jier duorret, foardat dy deistich tapast wurde sille." Smeding ziet wel voordelen van de nieuwe technologie. Thuis werkt hij met 'Google Home : waarmee hij bijvoorbeeld de rolgordijnen op afstand kan bedienen.

Technische snufjes

Smeding werkt al twintig jaar voor de bibliotheek. Als Fablabcoördinator wil hij mensen helpen 'bij de tijd' te blijven. Vandaar dat hij de laatste 2,5 jaar volop bezig is, samen met een enthousiaste groep vrijwilligers in het FabLab, het Fabricage Laboratorium van de Bibliotheek Drachten. Daar vind je onder andere twee 3D-printers, een lasersnijder en een polystyreensnijder. Andere technische snufjes zijn een sublimatieprinter (bijvoorbeeld om afbeeldingen op kleding te printen of te plakken), 3D-pennen, 3D software en het computerprogramma Arduino.

Volgens Smeding zijn de Verenigde Staten en China in de wereld koploper op het gebied van kunstmatige intelligentie. "Yn Sjina kinne se hûnderten drones as in swerm fûgels hinne en wer en op en del fleane litte, sûnder dat se meiïnoar yn botsing komme!"

(Kleine) drones kun je ook al zelf maken met behulp van onder andere een 3D-printer, vertelt Smeding, die het resultaat ook kan laten zien. Uit de Verenigde Staten toont hij een Youtube-filmpje van een groentetuinrobot. "Dy kinst mei in boupakket sels bouwe. Do kinst ek de ûnderdielen sels meitsje mei help fan in 3D-printer." Zo'n robot drukt het 'onkruid' de grond weer in, zodra het boven de grond komt. Het planten van zaadjes kan deze machine ook voor je doen, evenals het meten van de vochtigheid en het op tijd water geven van je planten.

"Eangst komt foaral as wy dingen net begripe"

De nieuwste computers zijn in staat zichzelf meer en meer te leren. Wie weet kunnen computers straks meer dan wijzelf? Smeding kan zich voorstellen dat zoiets beangstigend is. "Mar eangst komt foaral as wy dingen net begripe. Us doel is dat minsken begripe wat der om harren hinne bart."

De gratis interactieve lezing over kunstmatige intelligentie is dinsdagavond 21 januari, van kwart over zeven tot half tien. Graag aanmelden via info@bibliotheekdrachten.nl; zie ook: www.bibliotheekdrachten.nl/activiteiten