T-'diel: "Ferromje it belied foar wynturbines"

BURGUM - De provincie Fryslân is te strikt als het gaat om het toestaan van kleine windturbines met een ashoogte tot vijftien meter en van grote 'dorpsmolens', schrijven b. en w. van Tytsjerksteradiel in een zienswijze aan de provincie.

De gemeente is het met geen van de drie voorwaarden eens, die de provincie in het beleid wil hanteren: alleen voor agrarische bedrijven, met een maximum stroomproductie voor het eigen gebruik en maximaal drie turbines per bedrijf. Tytsjerksteradiel vindt dat ook niet-agrarische bedrijven er voor in aanmerking moeten kunnen komen. Bovendien is het volgens de gemeente niet goed te controleren of een bedrijf hooguit stroom voor eigen gebruik produceert: "Dat is dreech te hifkjen en ûnmooglik te hanthavenjen. Jim begripe dat wy net op dy taak sitte te wachtsjen." Het maximum aantal turbines per bedrijf moet volgens Tytsjerksteradiel per aanvraag worden beoordeeld op basis van de situatie ter plekke.

De gemeente pleit voor het toestaan van grote 'dorpsmolens' op het vasteland, als die worden geïnitieerd door energiecoöperaties. "De finansjele opbringsten komme de mienskip ten goede." Dat vergt een aanpassing van de ontwerp-Verordening Romte.