Albert Kooistra op weg naar het kampioenschap driebanden 
Smallingerland.
Albert Kooistra op weg naar het kampioenschap driebanden Smallingerland. Foto: Jaap de Vries

Albert Kooistra biljartkampioen Smallingerland

OPEINDE - Biljartclub De Wringe in Opeinde had in het prima georganiseerde MOS driebanden biljartkampioenschap van Smallingerland een primeur. Albert Kooistra van biljartclub N-joy wist als eerste het toernooi twee keer te winnen.

Albert was, onder grote publieke belangstelling, de sterkste van de 32 deelnemers van negen Smallingerlandse biljartclubs.

De winnaars van de acht poules plaatsten zich voor de kwartfinale en de winnaars daarvan voor de halve finale. Daarin won Kooistra van de finalist van de vorige editie Anne Hoekstra (Draitpoedel/BCDC Dachten) en was de kampioen van 2017, Jappie Meetsma (Cue Action), te sterk voor Boa Ngyen (De Wiken).

De finale leek een anticlimax te worden doordat Albert Kooistra magistraal van acquit ging met tien caramboles. Daarna stokte het bij hem door in negen beurten twee caramboles te maken; hij zag Jappie Meetsma naderen. Vervolgens herpakte hij zich en maakte in drie beurten zijn resterende zes caramboles.

"Ik kreeg last van mijn arm en ik kreeg weinig maakbare ballen," verklaarde de kampioen zijn terugval. "Toen mijn tegenstander dichterbij kwam, dacht ik: nu moet ik toeslaan".

Sportief toernooi

Albert Kooistra roemt het sportieve toernooi. 'Ik speel competitie op tweede divisie niveau en soms in ranking toernooien. Daar gunnen ze elkaar niets. Hier is het relaxter en sportief veel leuker. Ik doe hieraan altijd mee."

Dit tiende toernooi stond voor de tiende keer onder leiding van wedstrijdleider Fokke Keuning, terwijl Hans Hulkenberg eindverantwoordelijk was voor de arbitrage.