Moet de Lawei voor de verbouwing nog acht ton krijgen van
Smallingerland, of misschien niks meer of een lening?
Moet de Lawei voor de verbouwing nog acht ton krijgen van Smallingerland, of misschien niks meer of een lening? Foto: Actief Media

Acht ton subsidie voor de Lawei ter discussie

DRACHTEN - De gemeenteraad van Smallingerland is er nog niet uit of de acht ton subsidie voor de Lawei moet worden voortgezet, gestopt of omgezet in een lening. Vorige week dinsdag kwamen raad en college er niet uit, komende dinsdag 21 januari komt er een vervolgdebat in de raad.

Burgemeester Jan Rijpstra waarschuwde vorige week, dat het omzetten van een subsidie in een lening juridisch niet zomaar kan. "Doen we dat toch, dan zal de Lawei er een rechtszaak van maken", waarschuwde de burgemeester.
De CDA-fractie had het debat aangevraagd. Fractievoorzitter Karin van der Velde vindt dat de vernieuwbouw al duur genoeg was voor de gemeente: 5,5 miljoen euro meer dan was begroot. Yntze de Vries (ELP) zou graag zien dat er geen subsidie van acht ton, maar een lening wordt verstrekt.

"Juridisch gebonden"

In hoeverre de gemeente juridisch gehouden is aan het betalen van de (bouw)subsidie van acht ton, is nog een punt van discussie. Mede daarom wordt 21 januari het debat hierover in de raad voortgezet. De betreffende acht ton is overigens al opzij gezet. Aanleiding hiervoor was de (financiering van de) vernieuwbouw van de Lawei.

Het adviesbuereau Kafi was gevraagd de betreffende boekhouding door te spitten. Voor zover Kafi kan beoordelen, heeft de Lawei alle onkosten voor de vernieuwbouw correct gerapporteerd.

Kafi vermeldt erbij dat het bureau bij haar onderzoek alleen toegang kreeg tot de bouwrekening en niet tot de rest van de financiƫle administratie, hoewel hier wel om is gevraagd. Kafi had dit aan de gemeente moeten melden, vindt burgemeester Rijpstra.