De komende maanden zijn er geregeld lezingen in het nieuwe watersportgebouw van wsv Drachten - De Veenhoop.
De komende maanden zijn er geregeld lezingen in het nieuwe watersportgebouw van wsv Drachten - De Veenhoop. Foto: Actief Media

Watersportvereniging Drachten in winter actief

DE WILGEN - De meeste watersportverenigingen zijn vooral in het voorjaar en de zomer actief, maar wsv Drachten-Veenhoop heeft een nieuw clubgebouw in de Wilgen en wil dat weten ook. Vandaar dat er van januari tot en met april elke maand op een zondagmiddag een lezing (met beelden) wordt gehouden over een thema dat meer of minder te maken heeft met de watersport. Bovendien zijn er cursussen in het gebouw.

De eerste lezing is zondag 19 januari. Vanaf 14.30 uur staan de koffie en thee klaar en om 15.00 begint de presentatie die steeds ongeveer een uur duurt. Na afloop is er gelegenheid na te praten en nog wat te drinken.

Navigeren op het wad

Jan Kampherbeek heeft veel met zijn gezin op het wad gevaren en neemt u mee naar de mooie wereld van het wad. En gaat in op de navigatie van dit bijzonder stukje Nederland en de aspecten van wind, stroming, getijden en ondiepten. "Stilfalle op it Waad en om dy hinne sjen, dêr kinst in soad fan leare", zegt Kampherbeek. "Kinst it bêste stilfalle op hurd sân en better net op sachte modder!"

Op 9 februari spreekt Rinze Herrema over de Strontrace: de jaarlijkse zeilwedstrijd in de herfstvakantie tussen Workum en Warmond met skûtsjes. Wie dit wil winnen, zal ook 's nachts door moeten varen. Is er geen wind, dan mag de motor niet aan, dan moet je bomen, roeien of 'yn de beage' (trekken vanaf de walkant).

De Marrekrite is het recreatieschap in Friesland dat bekend is geworden door de veie kilometers gratis aanlegsteigers. Maar de organisatie zorgt ook voor meerboeien en de laatste jaren ook voor goed bewegwijzerde fiets- en wandelroutes. Directeur Lourens Touwen vertelt erover op zondag 15 maart. Dan is ook de nieuwe Marrekrite-wimpel te koop, voor leden van de watersportvereniging tegen gereduceerd tarief.

Skûtsjeschipper Geale Tadema van skûtsje It Doarp Eastermar sluit de 'wintertijd' af met een verhaal over wedstrijdzeilen met skûtsjes bij de IFKS. Dat doet hij zondag 19 april. www.wsvdrachtenveenhoop.nl