Een foto van de Rengersweg in Oentsjerk zoals die er in de jaren dertig uitzag.
Een foto van de Rengersweg in Oentsjerk zoals die er in de jaren dertig uitzag. Foto: Ingezonden

Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden: het verleden in beeld

OENTSJERK - De Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden (SCET) houdt zich al sinds 1997 bezig met het verzamelen en archiveren van allerlei foto's, dia's, films, krantenknipsels, (notulen)boeken en andere documenten die te maken hebben met de historie van de Trynwâlden.

De stichting heeft in de loop der jaren al heel veel interessant materiaal gekregen en gearchiveerd of gedigitaliseerd. Het ligt grotendeels opgeslagen in haar archief in Heemstra State te Oentsjerk, een kleiner deel is ondergebracht in het gemeentearchief te Burgum. Ook de veel bekeken website www.erfgoedtrynwalden.nl wordt door deze stichting beheerd. Op deze website zijn intussen al een paar duizend historische en interessante foto's uit alle dorpen in de Trynwâlden, inclusief Ryptsjerk en Tytsjerk, te zien.

Voor de bestuursleden is het altijd weer een uitdaging om uit te zoeken wie er op een foto staan en waar deze is genomen. Komen ze er zelf niet uit, dan wordt er tegenwoordig ook gretig gebruikgemaakt van sociale media als Facebook. "Dan reageert er vaak wel iemand die familie of kennissen of de locatie van de foto herkent, of weet wanneer de foto ongeveer is gemaakt. Zo kunnen we samen toch heel wat afbeeldingen duiden." Ook worden er eens in het half jaar beameravonden georganiseerd waarop onbekende foto's worden getoond, om samen met de bezoekers de locatie, tijd en onderwerpen te ontdekken.
Voorzitter Jan van der Zwaag vertelt over het ontstaan van de stichting: "Na het overlijden van een inwoner van de Trynwâlden, Jappie van Huizen, werd er een plek gezocht voor zijn uitgebreide verzameling ansichtkaarten en krantenknipsels. Daarom is in 1997 onze stichting opgericht. In de jaren daarna hebben steeds meer foto's en ansichtkaarten die in schoenendozen lagen te verstoffen, hun weg naar ons archief gevonden."

Elke woensdagochtend zit een deel van het bestuur in de bibliotheekruimte van Heemstra State, de nieuwe aanwinsten te categoriseren. In elk dorp is een contactpersoon van de stichting aanwezig. Deze fungeert als aanspreekpunt. "Het zijn allemaal liefhebbers van geschiedenis."

Het archiefmateriaal is op de woensdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur te bezichtigen in de bibliotheek van Heemstra State, behalve in de vakantieperioden. Wie langs wil komen kan het beste eerste even bellen: 058-2562609, dan ligt de gevraagde informatie klaar. Wie nog wat interessants voor de stichting heeft liggen en dit wil afstaan, kan zijn spullen daar rond die tijd kwijt. Foto's die geschikt zijn om gedigitaliseerd te worden of documenten die gekopieerd mogen worden zijn eveneens welkom. "Op die manier hopen we ons archief uit te breiden en zo het historisch materiaal te bewaren voor ons nageslacht", geeft voorzitter Jan van der Zwaag aan.

Elke woensdagochtend zit een gedeelte van het bestuur in de bibliotheekruimte van Heemstra State in Oentsjerk.