De komende jaren zal er meer en meer van lokale omroepen gevraagd worden, met name op journalistiek vlak.
De komende jaren zal er meer en meer van lokale omroepen gevraagd worden, met name op journalistiek vlak. Foto: Ingezonden

RTV NOF kijkt terug op bewogen 2019 met knallend einde

DE WESTEREEN - Het afgelopen jaar was voor Streekomroep RTV NOF een bewogen, maar ook zeer positief jaar. In het jaar waarin radio honderd jaar is geworden, vierde de omroep voor Dantumadiel en Noardeast-Fryslân haar dertigste verjaardag. Daarbij stond 2019 echter eerder meer in het teken van vooruit dan achteruit kijken. De komende jaren zal er meer en meer van lokale omroepen gevraagd worden, met name op journalistiek vlak.

RTV NOF is klaar voor deze stap en ziet ook meer dan voldoende kansen hiervoor. Om die reden hebben alle vrijwilligers in 2019 en de jaren daarvoor keihard gewerkt aan het ontwikkelen van het media-aanbod. Dit heeft mede bijgedragen aan de pilot van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek waaraan de omroep vanaf maart 2020 mee mag doen. Hoewel de omroep financieel gezond is kan er nu echt een volgende stap gezet worden. RTV NOF is er bovendien trots op dat zij als één van de weinige lokale omroepen uit Nederland deel uit mag maken van een breder verhaal waarmee onderzocht kan worden hoe lokale omroepen een grotere bijdrage aan lokale journalistiek kunnen hebben.

Aan het dertig jarig bestaan van de lokale omroep in 2019 en de pilot is ook door Omrop Fryslân uitgebreid aandacht besteedt. Al sinds 2017 werkt RTV NOF officieel samen met de regionale omroep. In 2018 leidde dit tot een fantastische samenwerking bij de verkiezingen en ook in 2019 heeft dit weer tot meer dan voldoende kruisbestuiving geleidt. De samenwerking met de 'buren' van RTV Kanaal30 (Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) is iets minder intensief dan gehoopt, maar toch kon het jaar ook op dat vlak positief worden afgesloten toen vrijwilligers van RTV NOF hulp konden bieden op het moment dat de zender van RTV Kanaal30 enige tijd uit de lucht was.

Uiteraard kon RTV NOF ook in 2019 weer uitgebreid verslag doen van de Admiraliteitsdagen in Dokkum; het grootste evenement in onze uitzendregio. Daarnaast was RTV NOF ook in 2019 mediapartner bij het Zomerfestival, Winterfestival en twee wekelijkse marathon van de Vrije Piraten, die hun twintig jarige bestaan hebben gevierd en een enorme beleving in de regio oproepen. Dat kan ook van het carbidschieten gezegd worden waarvan een dorpentour is gemaakt door het videoteam van RTV NOF, zodat 2019 niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk en knallend einde kende.

In 2020 zal het nodige veranderen, maar niet zonder de vele onmisbare vrijwilligers. Belangstelling? Mail: vacatures@rtvnof.nl voor een kennismakingsgesprek.