'Hilbrandt' brengt theater in de vorm van een popconcert.
'Hilbrandt' brengt theater in de vorm van een popconcert. Foto: Ingezonden

Noordelijk muziek- en theaterfestival 'Stormram'

DRACHTEN - Stormram is een muziek- en theaterfestival binnen de schouwburgdeuren van De Lawei, vrijdag 10 januari. 'Stormram' bestaat uit drie collectieven: Illustere Figuren, Heksenhamer en HOMSK. Ieder collectief heeft zijn eigen specialiteit, als 'Stormram' bundelen zij hun krachten om voor een theateravond nieuwe stijl.

Gast Karel Hermans (Tryater, Station Noord) opent de avond op theatrale wijze in de foyer. Daarna zal in De Lawei een eerste proeve te zien zijn van 'Kamaloka', een beeldende muzikale theatervoorstelling die in maart 2020 in première gaat in Leeuwarden en tevens te zien zal zijn op Simmerdeis in Drachten. Het thema van Kamaloka is 'waanzin'. Acteurs Venema en Ley onderzoeken de angst en het verlangen om gek te worden. Centraal staat de vraag: wat is nu eigenlijk 'gek'? Zij werken samen met beeldend kunstenaar Bouke Groen en de muziekformatie Blackboxred.

De leden van 'Illustere Figuren' onderzoeken het moderne vaderschap. In de 'snelkookpan-editie' van de voorstelling prikken ze met humor en schwung recht in het rauwe gedeelte. Dat stukje vleesvervanger dat niet goed gaar is in het midden... De volledige versie van de voorstelling ging onlangs in première.

De band Hilbrandt schept voor de nieuwe voorstelling 'Ravijn' een fictieve wereld. Daarin telt nog maar één ding: harder gaan. Hilbrandt kiest in deze wereld voor de tegenbeweging: 'stilstand'. Het is een theatervoorstelling vermomd als popconcert.