Burgemeester Apotheker tekent de overeenkomst in het bijzijn van organisatoren en collega-bestuurders.
Burgemeester Apotheker tekent de overeenkomst in het bijzijn van organisatoren en collega-bestuurders. Foto: Peter Tromp.

Start profronde BinckBank Tour in Dokkum

DOKKUM - Dokkum verzorgt in augustus 2020 de start van de BinckBank Tour. Dit is de enige meerdaagse UCI WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. De inwoners van beide landen krijgen de mogelijkheid om de beste ploegen en wielrenners van de wereld aan het werk te zien.

De tocht gaat door noordoostelijk Fryslân en zal, naast de stad, meerdere dorpen in verschillende gemeenten aandoen. Dit onder de regie van de gemeente Noardeast-Fryslân. De wielerwedstrijd vormt ook het begin van de Admiraliteitsdagen later die week. De Admiraliteitsstad Dokkum is op zondag 30 augustus 2020 het decor voor de presentatie van de ploegen die meedoen aan de BinckBank Tour. Op maandag 31 augustus is in Dokkum de start van de zestiende Profronde van Nederland. De wielrenners rijden een route door noordoostelijk Fryslân, start én finishplaats van de eerste etappe zijn in Dokkum. Er is dan ongeveer 170 kilometer afgelegd. Gedeputeerde Sander de Rouwe is enthousiast. "Wij zien de BinckBank Tour als een mooie gelegenheid om Fryslân als sport- en fietsprovincie te promoten."
(Nu ex-)burgemeester Hayo Apotheker rekent erop dat het evenement duizenden bezoekers naar Dokkum trekt. Ook langs de route buiten de stad verwacht hij vele enthousiaste sportliefhebbers. Wethouder Pytsje de Graaf heeft sport in portefeuille. "Wy binne grutsk dat dit sportbarren nei ús moaie fytsgebiet komt. De minsken meie dit wol meimeitsje. Ik fyn it dan ek logysk dat provinsje en gemeente hjir efter steane". De BinckBank Tour eindigt op zondag 6 september.