Wethouder Piet de Ruiter in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Drachten. Scan de foto met de
ActiefPlus-app voor een filmpje.
Wethouder Piet de Ruiter in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Drachten. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

"Dementievriendelijkste gemeente van Friesland"

DRACHTEN - Bijna een jaar geleden besloot de gemeente Smallingerland er naar te streven, de dementievriendelijkste gemeente van Friesland te worden. Hoe staat het er nu voor en wat voor acties zijn nog te verwachten?

Beleidsadviseur 'sociaal domein' Albert Scheffer van de gemeente, tevens medewerker van Carins, zal dinsdagavond 14 januari de actuele stand van zaken toelichten in @holdert in Drachten, aan het Van Knobelsdorffplein 121. Die bijeenkomst begint om acht uur, half acht gaat de zaaldeur open.
Zijn 'baas' wethouder Piet de Ruiter (GL) licht toe waarom hij dementie belangrijk vindt: "Gemiddeld één op de vijf inwoners van Nederland krijgt dementie, in de vorm van de ziekte van Alzheimer of op een andere manier. En bij vrouwen is het gemiddeld zelfs één op de drie! Met andere woorden: iedereen krijgt ermee te maken: of je wordt zelf patiënt, of je partner of naaste familie."

In Smallingerland heeft momenteel een duizendtal inwoners dementie, aldus De Ruiter. "Maar de verwachting is dat dit snel toeneemt, tot ongeveer het dubbele aantal in 2040 en nóg meer in 2050."
De gemeente moet dementie niet in haar eentje onder de aandacht brengen, zegt de wethouder. "Dat moeten we samen doen met heel veel betrokkenen, en óók met het bedrijfsleven. Want zeker in grote bedrijven zullen er werknemers zijn die al voor hun pensioen de eerste verschijnselen krijgen van dementie."

Mensen die steeds vaker iets vergeten moet je echter niet 'betrappen' en meteen de laan uitsturen, maar helpen, vindt De Ruiter. "Hun langetermijngeheugen is vaak nog wel goed en hun vakbekwaamheid vaak ook. Probeer ze te begeleiden, zodat ze zolang mogelijk kunnen functioneren." De Rabobank in Drachten geeft het goede voorbeeld, aldus De Ruiter. "Zij leiden alle baliemedewerkers op om dementie te herkennen en daar goed mee om te gaan."

De gemeente wil het eigen baliepersoneel ook een cursus 'Goed omgaan met dementie' aanbieden. "En andere instellingen en bedrijven willen we ook attenderen op zo'n cursus; die kun je zowel 'online' als 'live' volgen", weet De Ruiter.