Rokende jongeren hebben een andere benadering dan
volwassenen nodig om hen te bewegen tot stoppen.
Rokende jongeren hebben een andere benadering dan volwassenen nodig om hen te bewegen tot stoppen. Foto: Pixabay

"Rokende jongeren anders benaderen"

BURGUM - Jongeren die roken, beseffen vaak niet dat ze aan dat roken verslaafd zijn. Daarom is het te simpel om 'stoppen met roken-campagnes' voor volwassenen één op één ook op jongeren toe te passen. De kans op succes is dan klein, kan zelfs averechts uitpakken.

Dat blijkt uit onderzoek door het Trimbos-instituut, met name het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET), onderdeel van het Trimbos-instituut. Om rokende jongeren tot twintig jaar zo effectief mogelijk van hun verslaving af te helpen, blijkt een combinatie van methoden het meest effectief te zijn. Bespreken in groepsverband, zoals op school, het betrekken van ouders, het inzetten van rolmodellen én van massamediale communicatie (internet, sociale media, lokale media) blijkt het meest effectief.
Effectiviteit van nicotine-vervangende middelen is bij jongeren niet aangetoond. Wel blijken die middelen bijwerkingen te kunnen hebben. Ook is bekend dat jongeren al na enkele dagen roken aan dat roken verslaafd kunnen raken.

'Project EX'

'Project EX' is een stoppen-met-roken-programma' dat op diverse scholen in de Verenigde Staten, Rusland en Spanje wordt toegepast onder scholieren van 14 tot 19 jaar. Hierbij worden specifieke computerspelletjes en talkshows ingezet, in combinatie met motiverende groepsgesprekken en cognitieve gedragstherapie. De methode wordt in Nederland nog niet op (middelbare) scholen aangeboden, meldt het NET.