Het laatste 'verhoor' van de onderzoekscommissie van de raad, voorjaar 2018.
Het laatste 'verhoor' van de onderzoekscommissie van de raad, voorjaar 2018. Acrhieffoto: Actief Media

Kwestie met de Lawei lijkt uit de lucht

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland en schouwburg De Lawei lijken hun 'geschil' over de subsidie(s) voor de vernieuwbouw te kunnen bijleggen. B. en w. stellen in elk geval aan de raad voor om het subsidiebedrag definitief vast te stellen op 5,445 miljoen euro.

Daarvan is 3,725 miljoen tijdens het project uitbetaald. Er resteert nog 1,72 miljoen euro. Over dat bedrag lijken het college en De Lawei het nu ook eens te zijn: de schouwburg wil negen ton betalen, de rest zou voor rekening moeten komen van de gemeente. Dit is gebaseerd op een onderzoek door KAFI Integraty uit Veenendaal, verricht in opdracht van de gemeente. KAFI concludeerde in eerste instantie dat de totale verbouwingskosten ruim 20,6 miljoen euro bedroegen. De Lawei berekende ruim 22,1 miljoen. Na correspondentie over dit verschil van ruim anderhalf miljoen stelt KAFI dat de totale projectkosten 22.123.263 euro moeten zijn geweest, hoewel er verschil van mening blijft met De Lawei over een bedrag van 107.124 euro. De aanvankelijke kosten waren geraamd op circa 14 miljoen euro.

Voorbereidingskosten

Volgens het bureau uit Veenendaal bedroegen de voorbereidingskosten uit de periode 2011 tot en met juli 2013 in totaal 871.651 euro.