De oud-Burgumer Klaas Gorter speelt gitaar bij de Soviet.Space.Dogs, de David Bowie tribute-band die zaterdag 8 februari in De Pleats optreedt.
De oud-Burgumer Klaas Gorter speelt gitaar bij de Soviet.Space.Dogs, de David Bowie tribute-band die zaterdag 8 februari in De Pleats optreedt. Foto: Actief Media

Topmuzikanten brengen David Bowie in De Pleats

BURGUM - De Culturele Commissie De Pleats heeft ook dit seizoen een aantal mooie producties op het programma staan. 'Een avondje uit in eigen woonomgeving' is het doel van een mix aan muziek, theater en cabaret.

Zaterdag 8 februari speelt Soviet.Space.Dogs, een Bowie-tributeband uit het noorden van het land. "Dat vinden we geweldig," zegt bestuurslid Annette Kerstholt. "Het is een band die het repertoire van David Bowie authentiek voor het voetlicht brengt, maar daarnaast ook een geweldige show neerzet."

"Dat klopt", zegt de oud-Burgumer Klaas Gorter, momenteel woonachtig in Oudega en gitarist en toetsenist bij de Soviet.Space.Dogs. "We hebben er een show bij van animaties, gemaakt door game-designer Danja Politis." De band bestaat nu vier jaar. "We zijn begonnen als coverband en speelden wel eens nummers van Bowie. Dat vonden we allemaal geweldig en tweeënhalf jaar geleden besloten we alleen nog maar nummers van hem te spelen."

Dat Soviet.Space.Dogs op 8 februari in De Pleats speelt, vindt Klaas Gorter grappig. "Ik ben opgegroeid in Burgum en mijn allereerste optreden was hier ook. Als tienjarig jochie kreeg ik klassiek gitaarles en wij leerlingen hadden daar een uitvoering." Na die eerste keer volgden meer optredens op dit podium, want Klaas Gorter was jarenlang lid van de Burgumer Jazz Club, speelde in de coverband Sultans of Swing en in Ilanois, een band met eigen nummers. Een van de muzikanten waarmee hij al sinds zijn 16e samenspeelt is de Drachtster Bert de Vries, nu bassist en saxofonist bij Soviet.Space.Dogs. De andere bandleden komen uit Groningen en Leeuwarden. "We zijn met zijn zessen. Er zijn twee achtergrondzangeressen: Priscilla Strijdhaftig en Arita Vooys. Bob Kolster is de zanger, echt een goede imitatie van David Bowie. Eric Keuning drumt."
Gorter vertelt wat het spelen van deze muziek verrassend maakt. "Bowie dacht outside the box, was zijn tijd ver vooruit. Veel mensen begrepen zijn muziek begin jaren zeventig niet, maar inmiddels krijgt hij veel meer waardering." Als gitarist vindt Klaas Gorter het geweldig de nummers na te spelen waarin grootheden als Nile Rodgers en Steve Ray Vaughan hem voorgingen. "David Bowie had geen vaste band. Per album werkte hij samen met andere muzikanten. Daardoor spelen wij nu muziek van vele topmusici."

Programma 2020
Culturele Commissie

Naast Soviet.Space.Dogs staat er meer moois op het podium in De Pleats de komende maanden. Op 23 januari brengen Jan Arendz, Marijke Geertsma en Anke Bijlsma de tragikomedie 'De man fan dyn libben' voor het voetlicht.
Op 14 februari is er de valentijnsvoorstelling 'Lofboot'. Dit is een variété gebracht door Ritsko van Vliet en Theo van der Geest.
Geniet woensdagavond 26 februari van verteller Age Veltboom die zijn luisteraars meeneemt naar de wereld van het skûtsje met een verhaal over 'Myn Skip'.
Op 19 maart staan de therapeuten Jeroen Stek en Ton Kemp in De Pleats. Zij steken hun ervaringen uit de praktijk in een humoristisch, theatraal jasje. De voorstelling heet 'Aan tafel met je schoonmoeder'.
Op 28 maart sluit de Culturele Commissie het seizoen af met een geweldig muziekoptreden van The Wieners play The Everly Brothers.

Kijk voor het volledige programma, entreekaarten en aanvangstijden op www.cultuurindepleats.nl.