Johannes Kramer in zijn werkkamer in het Provinsjehûs. Hij was acht jaar gedeputeerde en acht jaar statenlid.
Johannes Kramer in zijn werkkamer in het Provinsjehûs. Hij was acht jaar gedeputeerde en acht jaar statenlid. Foto: Actief Media

Johannes Kramer: "Ik stopje op it hichtepunt"

LEEUWARDEN – Op 6 januari wordt de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân, FNP-gedeputeerde Johannes Kramer, geïnstalleerd. Reden voor Weekblad Actief om met hem een gesprek te houden over zijn werk als gedeputeerde en zijn nieuwe baan als burgemeester.

Het interview vindt plaats op maandag 16 december in de werkkamer van Kramer, waar een groot schilderij van oud-skûtsje skipper en oud-schipper van het Statenjacht Anne Tjerkstra en een verlichte kerstboom het interieur domineren. We hebben maximaal een uur, daarna moet Kramer weer naar Den Haag in verband met het stikstofbeleid.

"Mei lânbou troch ien doar"

"Ik bin bliid dat ik dat noch ôfmeitsje kin. Yn dy sin stopje ik op it hichtepunt", vindt Kramer. Hij was de eerste gedeputeerde in Nederland die actievoerende boeren tegemoet kwam, door het eigen stikstofbeleid, dat strenger leek uit te pakken dan het landelijke beleid, weer te versoepelen. Met als argument: "Fryslân is in echte lânbouprovinsje. Wy moatte ek yn de takomst meiïnoar oparbeidzje en troch ien doar kinne."

Het zijn nog hectische dagen: dinsdag 17 december het laatste college-overleg met Kramer erbij, dinsdagavond en woensdag de laatste statenvergadering en daarna het afscheid. "Dêrnei kin ik efkes alles oertinke ûnder de krystbeam en 6 jannewaris begjint de nije útdaging yn Noardeast-Fryslân."
Kramer zal voorlopig op en neer reizen tussen zijn woning en gezin (vrouw en vier kinderen) in Sibrandabuorren (tussen Jirnsum en Sneek) en het werk in de kersverse gemeente. "Mar ik bin ferplichte te ferhúzjen. Wy hawwe al wat om ús hinne sjoen, mar doel is om earst de eigen wenning te ferkeapjen."

Hij heeft ervaring met werk in gemeenteland en was ook als 'gebiedsgedeputeerde' betrokken bij noordoostelijk Friesland. "It is net sa dat ik perfoarst nei dizze gemeente woe, mar ik kin it gebiet en de problematyk goed. It wie in kâns dy't him foardie, dy't ik net slûpe litte woe", legt Kramer uit. "It is in gemeente mei in stêd en plattelân en hy leit yn Fryslân, wat wol in adspirant-boargemaster noch mear? Want ivich deputearre bliuwe, dat wie ik net fan doel."

"Nije gemeente as ienheid"

"Yn myn nije baan sil ik my folle minder bemuoie mei de ynhâld fan it belied as oant no ta. Ik moat foaral besykje de nije gemeente as ienheid fungearje te litten."

Terugblikkend op zijn werk als gedeputeerde vindt hij de meeste resultaten "heel posityf. It ienpenfier ferfier stiet der goed foar, de lânbou en de natoer ek. De otter is werom. De wolf en de see-earn binne út harsels werom kommen, wa hie dat tinke kinnen?" Ook het ganzenbeleid blijkt succesvol, vindt Kramer nu het aantal overwinterende ganzen fors afneemt. "En ik bin ek grutsk op it Iepen Mienskips Fûns, dêr 't in soad projekten út finânsierd binne."

Er hadden ook zaken beter gekund: "It grûnbelied, dat hiene wy earder oppakke moatten. De Noordelijke Rekenkamer hat ús der op wiisd dat it dêr net goed mei gie. Dat hie ik miskien earder sjen en oanpakke moatten."