Afbeelding
Foto:

Mark Spijkers gemeentedichter

DRACHTEN - 1 mei 2019 - Mark Spijkers uit Hantumeruitburen (links op de foto) is de nieuwe gemeentedichter van Smallingerland. Hij heeft ervaring: hij was eerder 'Dongeradichter' van Dongeradeel.

Veertien personen dingen mee naar de vacature van 'gemeentedichter'. De laatste drie genomineerden treden op in het stampvolle café Marktzicht in Drachten. Daarna trekt de driehoofdige jury zich terug om een definitieve keuze te maken uit de drie genomineerde dichters Katherina van der Velde, Mark Spijkers en Ebele Wijbenga.

Spijkers wint, zowel door zijn actuele inhoud - naar aanleiding van het debat in de gemeenteraad over het vliegveldje van Drachten - als door zijn energieke voordracht.
De opdracht is om twee gedichten te schrijven: één over het thema 'mienskip' en één met een vrij onderwerp naar keuze. Het mogen Friestalige of Nederlandstalige gedichten zijn. De jury beoordeelt de inzendingen op kwaliteit en/of het werk een breed publiek aanspreekt. Op de foto luistert nieuwe gemeentedichter Mark Spijkers naar tips van zijn voorganger Andries de Jong.