volkstuinders
volkstuinders Foto:

Jubileum Volkstuinders Burgum

BURGUM - 6 maart - De volkstuindersvereniging in Burgum viert op bescheiden wijze het veertigjarig bestaan. Vijf leden zijn lid vanaf de oprichting, één van die vijf is zelfs al die jaren actief als bestuurs- of commissielid. Tijdens de ledenvergadering worden die vijf in het zonnetje gezet.

De meeste volkstuinders in Burgum zijn al weer volop in hun tuin bezig. "Als vereniging hanteren wij het 'biologisch principe'. Dat wil zeggen: geen chemische bestrijdingsmiddelen. Met één uitzondering: de bestrijding van phytophtora in de aardappels. Daarvoor geldt een wettelijke plicht", vertelt bestuurslid Anne Kadijk.

De vereniging is met medewerking van Dorpsbelangen Bergum op 22 maart 1979 in de 'Gekroonde Baarzen' in Burgum opgericht. Er hadden zich intussen zestig personen aangemeld die lid wilden worden, dan wel een kavel wilden hebben op de Tussendijken. Hier werd tot en met 1989 getuinierd. Het complex moest wijken voor woningbouw. Daarna kon de vereniging een nieuw complex huren aan de Kerklaan, oostelijk van Burgum.