Vooraan Ytsje Marije Hekstra, naast haar Sofie Bouman. Ze speelden
samen met Jilke Bakker en Mila de Jong (aan een andere piano).
Vooraan Ytsje Marije Hekstra, naast haar Sofie Bouman. Ze speelden samen met Jilke Bakker en Mila de Jong (aan een andere piano). Foto: Actief Media

Pianoleerlingen Opus 3 spelen voor publiek

DOKKUM - Tweemaal een volle zaal, dat was maandag en dinsdag het resultaat van tweemaal een 'voorspeeluur' door leerlingen van pianodocente Monique van de Ven van muziekschool Opus 3 in Dokkum.

"Prachtig gespeeld, ik ben trots op jullie!" waren de slotwoorden van de docente, die een paar maal ook zelf (mee-)speelde, maar de hoofdmoot aan haar leerlingen overliet. "Ik laat ze zelf kiezen wat ze leuk vinden. En ze mogen ook zelf bepalen of ze op zo'n avond meedoen of niet. Ditmaal is er een record aantal dat meedoet en omdat ze ook ouders en/of grootouders meebrengen, hebben we tweemaal een volle zaal", vertelt Monique van de Ven.

Woensdagavond 18 december volgt nog een derde 'voorspeelavond', maar dan alleen voor en door volwassen leerlingen van Van de Ven, zonder publiek. "De kinderen zijn het minst bang om voor publiek te spelen. Het is ook een kwestie van routine. Degenen die later bij mij op pianoles kwamen, hebben er meer moeite mee."

De variatie in leeftijd is groot - de jongste is zeven, de oudste gaat naar het middelbaar beroepsonderwijs en binnenkort misschien naar het conservatorium - maar de inzet van elke leerling is maximaal. Bijzonder was maandagavond dat twee pianisten eigen werk hadden gecomponeerd: Daniël van der Veen met 'Harmonie' en als laatste artiest van de avond Sjoerd Mos met 'Boogie-Woogie'.

Monique van de Ven geeft nu 13 tot 14 jaar pianoles in Dokkum. "Maar muziekdocente ben ik van kindsbeen af. Ik gaf als kind eigenlijk al les aan andere kinderen!" Klassieke muziek is haar specialiteit. Als een gevorderde leerling zich wil specialiseren in een andere speelstijl, dan kan die bij een collega-pianodocent van Opus 3 terecht. "En daarna kunnen ze als ze willen en genoeg talent hebben, ook doorgaan op een conservatorium."

Somar Sharbat

Van de groep die maandagavond speelde, doet Roos Geerlink dat wellicht, om met name muziektherapie te studeren. De leerling van Monique van de Ven die het tot nu toe het verst heeft 'geschopt' is Somar Sharbat. "Hij woont nu in Antwerpen en is getrouwd met een violiste. Ze geven onder andere samen optredens."

Directeur Kees Dekker van muziekschool Opus 3 weet nog hoe Somar Sharbat op zijn school kwam: "Hij was hier met z'n ouders als asielzoeker gekomen, in het azc in Dokkum. Maar daar stond geen piano. Hij was elke dag op onze school en oefende heel fanatiek. Zo kan muziek leiden tot integratie van een vluchteling!"
De muziekschool Opus 3 heeft de komende dagen nog enkele activiteiten op het programma. Het 55-plus-orkest van Opus 3 speelt onder leiding van Zwaanette Dijkstra donderdagochtend voor de bewoners van de Waadwente in Dokkum, in kerstsfeer. Ditzelfde orkest treedt zaterdagmiddag tussen twee en vier uur op in het winkelcentrum van Damwâld.

'Blaze Blinder' speelt in Anjum

Op vrijdagavond 20 december geven de dertig muzikanten van het jeugdorkest 'Blaze Blinder' in Anjum een kerstconcert, onder leiding van Piet van der Heide. Ook Joubrich van der Heide (zang) en Zwaanette Dijkstra (piano) werken aan dit concert mee. Aanvang 19.30 uur in MFA de Dobbe (zaal: de Kolken). Zie ook de website: www.opus3.nl.