De jubilerende organisten Bote Holwerda en Ljibbe Weidenaar (links).
De jubilerende organisten Bote Holwerda en Ljibbe Weidenaar (links). Foto: Peters Foto Nieuws

Jubilea organisten in Oosternijkerk

OOSTERNIJKERK - De Protestantse Gemeente van Oosternijkerk vierde in de adventsdienst van afgelopen zondag 8 december het jubileum van haar beide organisten.

Bote Holwerda bespeelt inmiddels ruim vijftig jaar het orgel en Ljibbe Weidenaar doet dat al dertig jaar. In april van dit jaar ontvingen ze een muzikaal cadeau in de vorm van een optreden van de Urker Zangers. In de dienst van afgelopen zondag ontvingen beide organisten de kerkelijke oorkonde en bijbehorende erepenning. Bote Holwerda werd in april 1969 organist. Vanaf zijn negende kreeg hij les van Sjouke Dijkstra. Vanaf zijn veertiende (in 1966) kreeg hij van Siemen Heeringa de orgellessen op het orgel van de voormalige gereformeerde kerk De Bining. Ljibbe Weidenaar werd in 1989 gevraagd door een wijkouderling die op huisbezoek kwam. Hij speelde toentertijd populaire liedjes en zat eerder in een muziekgroepje.

Bote en Ljibbe verzorgen samen de diensten waarbij ze om en om de dienst begeleiden. Waren ze beiden verhinderd, wat eigenlijk nooit gebeurde, dan regelden ze zelf vervanging. Stilzwijgend, hard werkend, op de achtergrond, maar met toonaangevend spel. Ieder op zijn eigen wijze.

Bote is klassiek geschoold en speelt uitbundig. Als het even kan hoort de gemeente hemzelf meezingen bij zijn orgelspel. Ruim voor de aanvang van de dienst is hij in de kerk aanwezig om nog even één en ander door te nemen. De stijl van Ljibbe Weidenaar is iets anders. Hij speelt herkenbaar en met minder versierselen. Van hen beiden maakt Ljibbe het rooster. Ook draagt hij zorg voor het stemmen van de orgels.