Het team van Iryoku op de Noritsu Cup.
Het team van Iryoku op de Noritsu Cup. Foto: Ingezonden

Derde plaats karateka Jesse Swart

GILZE - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 1 december tweemaal goud veroverd bij de Noritsu Cup op het onderdeel kumite (vrije gevecht met tegenstander). Nynke Anna Zijlman (12) uit Britsum en Jurgen van Ee (10) uit Terherne wisten in het Noord-Brabantse Gilze hun poules te winnen.

Aan het toernooi deden 185 karateka's van 25 scholen mee. Iryoku pakte ook drie derde plaatsen. Een daarvan was voor Jesse Swart (18) uit Hallum. De meervoudig Nederlands jeugdkampioen was debutant bij de volwassenen. Hij won zijn partij voor het brons met een knock-out.

Jesse Swart maakte in Gilze zijn debuut bij de volwassenen, die minder protectie dragen dan jeugdige karateka's. Swart kreeg in zijn eerste twee partijen het voordeel van de scheidsrechters. Het derde duel ging gelijk op. Met een klein verschil werd zijn opponent uiteindelijk als winnaar aangewezen. Swart revancheerde zich op fraaie wijze in zijn vierde en laatste partij voor het brons. Hij pakte in een spannende strijd de winst bij het wegtikken van de laatste seconden dankzij een achterwaartse cirkelschop tegen het hoofd van de tegenstander, die knock-out ging.

Thirza Huitema (8) uit Stiens en Mark de Boer (10) uit Leeuwarden pakten ook een derde plek. Mathijs Huitema (11) en Zofia Pool (13) uit Hallum vielen net buiten de prijzen.

Op de foto het team van Iryoku tijdens de Noritsu Cup. (v.l.n.r.): Edward de Boer (coach), Mathijs Huitema, Thirza Huitema, Lauren van der Zee (coach), Jurgen van Ee, Zofia Pool, Mark de Boer, Jesse Swart, Nynke Anna Zijlman en Pietje Peeringa (coach).