Gert Oonk voor de Bonifatiuskerk in Dokkum. Linksachter het gemeentehuis. Bekijk ook het filmpje met de ActiefPlus-app.
Gert Oonk voor de Bonifatiuskerk in Dokkum. Linksachter het gemeentehuis. Bekijk ook het filmpje met de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Bonifatiuskerk als raadszaal? De raad is aan zet

DOKKUM - De Stichting Behoud de Bonifatiuskerk voor Dokkum heeft het idee geopperd, deze kerk voortaan ook als raadszaal te gebruiken. Maandagavond verdedigde stichtingsvoorzitter Cees Bangma het idee in de ontvangsthal van het gemeentehuis in Dokkum. "Het kan de mooiste raadszaal van Nederland worden!" Hij vond bij burgemeester Hayo Apotheker weinig gehoor.

Diens tegenargumenten: "De gemeente wil een eigen 'say' houden over de raadszaal. En het moet een flinke zaal zijn, want we wllen ook een symposiumfunctie hebben voor het ontvangen van ambtenaren en politici uit de rest van de provincie", aldus Apotheker.

Bangma gaf aan dat het aan de gemeenteraad én het bestuur van de parochie is, om over het idee samen overleg te voeren. "Onze stichting is geen eigenaar van de kerk. Dat is de parochie. Maar door het gebruiken van de kerk als raadszaal - en op zondagen als kerk - wordt het gebruik 'verbreed' en is de kans op behoud van de kerk als rijksmonument groter."
Ook anderen kregen maandag het woord over de plannen van b. en w. om het bestaande gemeentehuis te verhogen met een raadszaal aan de voorkant en een kantoorruimte aan de achterkant. Er kwam kritiek van stadsbewoners, zoals van een dame die er vlakbij woont. "We hebben nu al schaduw van het gemeentehuis en straks nog meer!"

Bouwkundige Piet de Haan had vooral kritiek op de ronde, dan wel halfronde vorm van de nieuwe raadszaal bovenop de publiekshal. "Dit stoart! Hjir wurde jo ûnrêstich fan!" aldus De Haan, die ervoor pleitte de pilarenvorm van de begane grond ook voor de verdieping te gebruiken.

Apotheker antwoordde dat alle varianten, inclusief de voorkeursvariant, passen binnen het bestemmingsplan. Wat de vorm betreft: die staat nog niet vast. De voorkeursvariant heeft als voordeel, dat deze het goedkoopste is. "Het was een voorwaarde: dat de huisvestingskosten niet hoger worden dan ze nu zijn." De gemeentelijke plannen kosten acht miljoen euro, maar leiden ook tot besparingen als de kantoren in Ferwerd en Kollum
andere functies krijgen.