De dorpskerk in Huizum.
De dorpskerk in Huizum. Foto: Jan de Vries

Expositie in kader van 'Licht op de Dood'

LEEUWARDEN - De expositie van Guus Slauerhoff in het kader van het project 'Licht op de Dood' is van 26 oktober tot en met 16 november 2019 in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Met de expositie van Guus Slauerhoff begint het veelomvattende project 'Licht op de Dood'. Drie wekenlang besteedt de Dorpskerk op uiteenlopende wijze aandacht aan iets dat van uitzonderlijk belang is, maar waarvoor we nogal eens de ogen sluiten: de dood. De opening van de expositie van Guus Slauerhoff (een achterneef van Jan) is op zaterdag 26 oktober 2019 om 14.00 uur met een gevarieerd programma, waaronder bezield orgelspel door Jelle Rollema. Hij zal Preludium in c mineur (BWV 546) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) spelen. De openingshandeling wordt verricht door cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. De kunstenaar zal zelf ook het woord voeren. Hij streeft ernaar werk te laten zien dat bij de bezoeker de gedachtestroom over het onderwerp op gang brengt. Het gaat om grote doeken (van 2 bij 3 meter), terwijl er ook een kunstwerk buiten komt te hangen.

Vervolgens wordt om 15.00 uur door de auteurs Peter de Haan en Leendert Plaisier het boek '(Schat)graven in Huizum', over de Huizumer dodenakker, gepresenteerd.
De middag wordt op feestelijke wijze afgesloten. Op 9 november (vanaf 14.00 uur) voert Slauerhoff op het kerkhof een performance uit met behulp van frotteertechnieken. Daarna bewerkt hij het werk in de kerk.
De expositie is tot en met 16 november 2019 iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur. Entree is zowel op 26 oktober als tijdens de andere zaterdagmiddagen gratis.