Foto's Thijs Wolzak in de Waadwente

DOKKUM - Tot 31 december 2019 exposeert Thijs Wolzak in de Waadwente ZuidOostZorg in Dokkum. Wolzak heeft van september 2011 tot januari 2018 248 keer Nederlanders in hun interieur gefotografeerd.

De fotoserie Binnenkijken maakte hij voor NRC Handelsblad en heeft onlangs in het Design museum in Den Bosch gehangen en nu bij verpleeghuis de Waadwente ZuidOostZorg aan de Birdaarderstraatweg 68 in Dokkum.

Tijdens het fotograferen kwam Wolzak bij veel mensen thuis. Tijdens zijn bezoeken was hij vaak sprakeloos: hij zag hoe ver mensen gaan in het construeren van een thuis, het inrichten van de eigen woonplek, het bouwen van hun nest. Wat voor de kijker regelmatig verbazingwekkend of zelfs absurd is, is voor deze bewoners vanzelfsprekend en de enige logische keuze.
ZuidOostZorg wil in haar tentoonstellingen maatschappelijke onderwerpen ter sprake brengen. "En waar is deze groter dan in onze meest intieme leefomgeving; de eigen woning," aldus Alie Lucas coördinator kunst Sûnenz en ZuidOostZorg.

Twintig foto's worden in groot formaat van 1.20 bij 1.60 meter geëxposeerd. Als bezoeker krijg je het gevoel in de deuropening van een huis te staan, alsof je er zo binnen kunt lopen. Je wordt er als het ware ingetrokken. In de vorm van audioportretten gemaakt door Romanee Rodriguez - die bezoekers via een headset tot zich kunnen nemen - komen de bewoners zelf aan het woord en vertellen hun eigen verhaal.