Paul en Sjoekie Boersma met de gevelsteen.
Paul en Sjoekie Boersma met de gevelsteen. Foto: Ingezonden

Gevelsteen uit 1613 weer terug

EE - Op 28 september om 15.00 uur vindt een historisch moment plaats in Ee. Dan wordt de gevelsteen uit 1613 teruggeplaatst in het geboortehuis van de Friese geschiedschrijver Foeke Sjoerds (1713-1771).

Het gaat om de woning aan de Omgong 12, het oudste huis van Ee. Waarschijnlijk is het gebouwd door een voorvader van Foeke Sjoerds. Ruim tien jaar geleden ontdekten leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland al dat de steen met 1613 – het jaartal waarin het huis is gebouwd – in het Noordelijk Archeologisch depot in Nuis te vinden was, als onderdeel van de collectie van het Fries Museum. Voor de huidige bewoners, Paul Boersma en Sjoekie van der Meer, een goede reden om te proberen de gevelsteen terug naar Ee te halen. ,,Deze steen hoort bij dit huis. Ik heb er
mijn 'missie' van gemaakt'', zegt Boersma.

Ruim twee jaar is Boersma bezig geweest om de steen terug te krijgen. Samen met zijn vrouw Sjoekie reisde hij af naar Nuis. Daar mocht hij de bewuste steen al even vasthouden. "Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om de steen weer in Ee te krijgen, op de plek waar hij hoort, maar het is gelukt. Het Fries Museum was bereid om de steen te 'ontzamlen'.

De overdracht volgde in juli dit jaar, mede dankzij de positieve houding van Dirk Boomsma en Hermina Deelstra van het Fries Museum", stelt Boersma. De terugplaatsing wordt feestelijk, is zijn streven. Het terugplaatsen van de steen wordt gedaan door bouwbedrijf Van der Werff Dokkum en is mede mogelijk gemaakt door de Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM) in Ee.