Een gevonden skelet van een slachtoffer van de Vikingen.
Een gevonden skelet van een slachtoffer van de Vikingen. Foto: Ingezonden

Fries Museum werpt clichébeeld omver met tentoonstelling 'Wij Vikingen'

LEEUWARDEN - Vanaf 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden Wij Vikingen. In de tentoonstelling wordt het clichébeeld van Vikingen omver geworpen. Je ontdekt dat 'Viking' geen volk, maar een levensstijl was. Die omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen.

Speciaal voor Wij Vikingen maken studenten Bouw & Infra en Maritieme Techniek van ROC Friese Poort een replica van het rond 1030 gebouwde oorlogsschip Skuldelev V. Het Fries Museum heeft de bouwtekeningen van dit schip verworven van het Vikingeskib Museet in het Deense Roskilde, waar de restanten van het schip zich bevinden. Tien studenten werkten in totaal tien maanden aan de replica van het vijftien meter lange vaartuig, dat in zijn geheel te zien zal zijn in de tentoonstelling.

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud is een speciale route door de tentoonstelling ontwikkeld. Kinderen worden hier uitgedaagd om hun ontvoerde broertje terug te vinden. Aan de hand van verhalen, opdrachten en voorwerpen ontdekken kinderen wat het betekent om een Viking te zijn in het Frisia van vroeger. Tijdens hun reis leren ze vechten met zwaard en bijl, gaan ze op zoek naar prachtige schatten en komen ze oog in oog te staan met echte Vikingen.

In de tentoonstelling Wij Vikingen wordt de bezoeker door zes zalen meegenomen naar de Vikingtijd. Zo wordt het Frisia van de vroege middeleeuwen ontdekt en een inkijkje gegeven in de complexe relatie met de Vikingen.