Zweeds glas.
Zweeds glas. Foto: Jan Benslimen

Fries Museum viert vakwerk met festival

LEEUWARDEN - Zaterdag 28 en zondag 29 september zet het Fries Museum ambacht in het zonnetje. Tijdens het ambachtsfestival zijn er allerlei activiteiten in het museum en bij het atelier in de Blokhuispoort. Alles staat in het teken van het internationale project de Fryske Motor.

De afgelopen maanden hebben Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische vakmensen onder leiding van Éric Van Hove gewerkt aan het nieuwe kunstwerk. Het weekend van het Ambachtsfestival neem je een kijkje in de werkplaats waar de laatste hand wordt gelegd aan de motor, gaan we in discussie over de maatschappelijke thema's in Van Hoves werk tijdens een talkshow én kan je zelf aan de slag.

De grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq in het Fries Museum laat zien wat mensenhanden kunnen maken. Sinds begin 2019 werken vakmensen van over de hele wereld aan de Fryske Motor. Alle onderdelen worden gemaakt van uiteenlopende materialen; van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. In het weekend van 28 en 29 september openen we de deuren van het atelier en ontdek je alles over deze internationale samenwerking.

Op zaterdag om 12.15 uur dompel je je onder in het project en de maatschappelijke thema's van ambacht bij de talkshow. Zaterdag én zondag zijn er workshops en rondleidingen van de tentoonstelling naar de werkplaats. In de Blokhuispoort neem je een kijkje terwijl de ambachtslieden de laatste hand leggen aan de ambachtelijke motoronderdelen. Samen met Café Bak maken we er een feestje van: je kan daar gratis muntthee halen op vertoon van je entreekaartje en er is een DJ. Bezoekers zijn welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

Schuif aan bij de talkshow! Zaterdag 28 september om 12.15 uur neemt Michiel van Nieuwkerk je mee naar het belang van ambacht. Samen met kunstenaar Éric Van Hove en directeur van het Mondriaanfonds Eelco van der Lingen gaan we in op de verschillende globale thema's in de tentoonstelling Fenduq. Belangrijke onderwerpen in Van Hoves werk zijn de economische gevolgen van de industrialisatie, immigratie, identiteit en de verdeling van welvaart. Eelco van der Lingen is voormalig curator moderne en hedendaagse kunst bij het Fries Museum en was de inhoudelijke spil van de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq. Aanmelden kan via de website van het museum, een kaartje kost €5,-. Er zijn slechts 80 plaatsen beschikbaar.