De Harmonie mocht voor de tweede maal deze Roel Oostraprijs in ontvangst nemen.
De Harmonie mocht voor de tweede maal deze Roel Oostraprijs in ontvangst nemen. Foto: Ingezonden

Stadsschouwburg De Harmonie opnieuw 'meest gastvrije theater van Nederland'

LEEUWARDEN - De Roel Oostraprijs voor het meest gastvrije theater van Nederland gaat opnieuw naar Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Het is voor het eerst dat een theater de prijs tweemaal op rij wint. "Of het nou een bekende of minder bekende artiest is, iedereen wordt evenveel hartelijkheid ontvangen", zegt Jurre Schreuder (voorzitter van de Kunstenbond). De prijs komt voort uit de waardering van artiesten, theatermakers, acteurs, dansers, regisseurs en andere 'kunstcreatieven'.

Tijdens het Nederlands Theater Festival in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is de prijs donderdag uitgereikt door cabaretier Ronald Snijders, in aanwezigheid van actrice Anna Drijver. "De Harmonie heeft opnieuw hard z'n best gedaan om iedereen goed te ontvangen", zegt Jurre Schreuder. "Het teamwork valt op. De mensen achter de balie, in de horeca, de directeur, de technicus: echt iedereen helpt mee met de gastvrijheid." Directeur Marijke van der Woude is opgetogen over de erkenning die De Harmonie mag ontvangen: "De eerste keer een degelijke prijs ontvangen is natuurlijk al heel bijzonder, maar om de landelijke erkenning als boegbeeld in Leeuwarden twee keer achter elkaar te krijgen is echt fantastisch."

De gastvrijheidsprijs is vernoemd naar Roel Oostra, bekend om zijn gastvrijheid als directeur van de Lawei. Hij had oog voor de 'primaire' behoefte van de artiest en bezoeker en was altijd zeer attent. Deze eer komt nu De Harmonie opnieuw toe. Initiatiefnemer van de Roel Oostraprijs is de Kunstenbond.