Primeur voor Dokkumer skûtsjelied

DOKKUM - Bij het wedstrijdskûtsje van Dokkum (Ebenhaëzer) wordt donderdag 5 september om 17.00 uur een bijzonder lied ten gehore gebracht. Het gaat om een skûtsjelied dat geschreven is door de Dokkumer troubadour Sytse van der Werf, wiens vader op dit schip is geboren en getogen.

Sytse van der Werf gaat het Dokkumer lied samen met Shantykoor De Admiraliteitssjongers zingen op het skûtsje bij het hoofdpodium van de Admiraliteitsdagen. De muziek is van dirigent Ridzert Beetstra van het Shantykoor. Zij zullen ook nog een aantal andere nummers spelen die bij het maritieme festival passen.

Willem Wâldpyk (bekend van Omrop Fryslân/Noardewyn Live) neemt de presentatie op zich en dat is niet zonder reden. Het schip is namelijk gezonken toen zijn pake – Willem Stenekes – aan boord zat, dus hij heeft naar eigen zeggen wat goed te maken. Om de middag een extra feestelijk tintje te geven treedt zanger en entertainer Bruno op, dé nieuwe troubadour van Friesland.

Het is inmiddels traditie geworden dat het Dokkumer wedstrijdskûtsje op de eerste dag van de Admiraliteitsdagen van de partij is.

Als kers op de taart is tijdens de Admiraliteitsdagen van 2019 het Dokkumer skûtsjelied voor het eerst te horen.

Hieronder het refrein

Hijs dan de zeilen, open de brug.
De Ebenhaëzer is na jaren terug.
As skuutsje fan Dokkum gaat'ie feur goud.
Met ut brús feur de kop en niet te benaud.