In Hallum is een groep actief om de taalvaardigheid van het dorp hoog te houden. In een klankbordgroep werken Hallumers samen met de kinderopvang, scholen, het Digi-Taalhuis en de bibliotheken. Op de foto van links naar rechts 'doarpsomtinker' Dirk Vis,  directeur Bibliotheken Noord Fryslân Paulien Schreuder, Mieke Steigstra (teammanager Kids First COP-groep), Silvia Laarman (Digi-Taalhuis), Corine Hilbers (directeur OBS Op ´e Dobbe), Knille
In Hallum is een groep actief om de taalvaardigheid van het dorp hoog te houden. In een klankbordgroep werken Hallumers samen met de kinderopvang, scholen, het Digi-Taalhuis en de bibliotheken. Op de foto van links naar rechts 'doarpsomtinker' Dirk Vis, directeur Bibliotheken Noord Fryslân Paulien Schreuder, Mieke Steigstra (teammanager Kids First COP-groep), Silvia Laarman (Digi-Taalhuis), Corine Hilbers (directeur OBS Op ´e Dobbe), Knille Foto: Actief Media

MBO´er en toch laaggeletterd? "Dat komt voor."

HALLUM - Je MBO-diploma op zak en toch laaggeletterd? "Dat komt voor", zegt Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân. Vier jaar geleden startte een breed opgezette campagne. "Taalvaardigheid verlies je als je het niet onderhoudt."

Denk jij vooral aan buitenlanders als je hoort dat 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven of computeren? Denk je dat taal- en computerproblemen vooral voorkomen bij mensen die alleen de lagere school doorliepen of aan mensen 'met een laag IQ'?
"Dat is onterecht," zegt Paulien Schreuder. "Er zijn veel mensen die problemen ervaren op het gebied van lezen, schrijven en digitale formulieren doordat ze (niet meer) voldoende leesvaardig zijn. Als je nooit meer leest na je 18e, verleer je het. Dat merken mensen bijvoorbeeld als ze digitale formulieren moeten invullen en de instructies niet begrijpen. Of als ze theorie moeten leren voor hun rijbewijs. Anderen merken dat ze moeite hebben met voorlezen aan hun kinderen. Of ze lezen de informatiebriefjes van werkgevers, verenigingen of scholen niet, waardoor misverstanden ontstaan." Daarom werd gisteren met een taallunch 'de Week van de Alfabetisering' afgetrapt in Hallum. Doel is mensen bewust te maken van het probleem.

Het toneelstuk Heldere Taal wordt dinsdag 10.00 uur in Kollum gespeeld, om 15.00 uur bij NEF aan de Rijdstraat. Een dag later, woensdag 11 september wordt de bundel 'Succesverhalen' van deelnemers uit het Digi-Taalhuis in De Westereen aanboden aan wethouder Gerben Wiersma in de bibliotheek van de Westereen. Donderdag 12 september 10.00 uur, is de uitreiking van poëziebundel 'Dichterbij' in bibliotheek Dokkum, Brokmui 62.

Wie moeite heeft met lezen, schrijven of digitale formulieren kan gratis persoonlijke hulp krijgen van een taalcoach van het Digi-Taalhuis die via iedere bibliotheek beschikbaar is. De taalcoach biedt hulp op maat om je te helpen de benodigde vaardigheden (weer) onder de knie te krijgen. Paulien Schreuder: "Mensen die de moeilijke stap van hulp vragen hebben genomen, zeggen achteraf dat ze daar dankbaar voor zijn. Ze krijgen weer grip op hun leven."