Een scéne uit de openluchtvoorstelling ´De lêste floed´, vanaf 13 juni te zien in Brantgum.
Een scéne uit de openluchtvoorstelling ´De lêste floed´, vanaf 13 juni te zien in Brantgum. Foto: Actief Media

´Brantgum´ stelt hoge eisen aan de spelersploeg

BRANTGUM - In het jaar 2000 werd er voor het eerst een iepenloftspul georganiseerd in Brantgum. Het werd een groot succes dat sindsdien om de vier jaar wordt geëvenaard. Op 12 juni is de try out van de nieuwste voorstelling. De speeldata zijn daarna 13, 14,15, 20, 21 en 22 juni.

Op de tribune is steeds plek voor 400 mensen. "In het stuk spelen emoties een grote rol. Daarom hebben wij hoge eisen gesteld bij de audities," vertellen de bestuursleden Maaike Bakker en Sytze van der Woude. "Daarom ook spelen we de voorstelling voor een klein publiek. De tribunes staan dicht bij het toneel." Atsje Lettinga is de regisseur van dit aangrijpende stuk. Het is gebaseerd op een roman van de Friese schrijver Durk van der Ploeg en verrijkt met gedichten, zang en dans.

Bij binnenkomst op het terrein (It Leechje in Brantgum) wordt het publiek in de stemming van 1969 gebracht met historische beelden op schermen uit de periode dat het besluit viel om de Lauwerszee af te sluiten van de Waddenzee. Ook zijn er beelden van de repetitie waarin je kunt zien hoe het stuk tot stand is gekomen. De voorstelling vertelt het verhaal van slikwerker Tjerk Vogel die zijn levensdoel, het indammen van de zee, verloren ziet gaan en het contact met zijn kinderen daardoor ook.

Kaarten zijn te bestellen via www.iepenlofspulbrantgum.nl. Aanvang 21.00 uur.