In het Titus Brandsma Museum is de 'rozentuin' nagebootst, een door prikkeldraad omheind perk zoals zich dat in perk Amersfoort bevond. Gevangenen werden hierin opgesloten. Zie ook het filmpje over Titus Brandsma.
In het Titus Brandsma Museum is de 'rozentuin' nagebootst, een door prikkeldraad omheind perk zoals zich dat in perk Amersfoort bevond. Gevangenen werden hierin opgesloten. Zie ook het filmpje over Titus Brandsma. Foto: Actief Media

'Titus' en museum in Bolsward werken samen

DOKKUM / BOLSWARD / DRACHTEN - De muziektheatervoorstelling 'Titus', die vrijdag 31 mei in de Bonifatiuskapel in Dokkum in première gaat, werkt samen met het Titus Brandsma Museum in Bolsward en het voormalige Karmelietenklooster in Drachten.

De Karmeliet Brandsma was mede-oprichter van de Bonifatiuskapel. Hij keert dus als het ware terug. Brandsma, in 1881 geboren en ook opgegroeid op de boerderij Ugoklooster bij Bolsward, ontpopte zich in de jaren dertig al tot felle bestrijder van nazisme en fascisme. Die strijd zette hij in de oorlogsjaren consequent voort en dat leidde tot zijn arrestatie, gevangenneming en uiteindelijk zijn dood, in het concentratiekamp Dachau bij München in 1942.

Wie tot en met vrijdag 10 mei het Titus Brandsma Museum in Bolsward bezoekt, kan 2,50 euro korting krijgen op een toegangskaartje voor de theatervoorstelling in Dokkum. Op de begane grond is de permanente expositie over Titus Brandsma te bekijken, op de bovenverdieping is de indrukwekkende expositie 'Faces of War and Peace' te zien.
Bovendien biedt het Karmelklooster in Drachten tijdens de voorstellingen in Dokkum onderdak aan, om zo als het ware het kloosterleven een beetje te kunnen ervaren. Brandsma kon niet zonder dit kloosterleven. Toen hij hoogleraar, en later rector magnificus werd aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, richtte hij zelfs een klein klooster op om daar te kunnen verblijven. Het was op die plek dat hij door de Duitse bezetters werd gearresteerd, omdat hij actief probeerde de katholieke pers over te halen, géén nazi- of NSB-propaganda te publiceren.
Hij werd eerst (20 januari - 12 maart 1942) opgesloten in cel 577 in het 'Oranjehotel' in Scheveningen, waar hij in zekere zin een gelukkige tijd doormaakte. Daarna kwam hij terecht in Kamp Amersfoort, waar hij zijn medegevangenen bemoedigde en inspireerde.

Vervolgens kreeg hij het veel zwaarder: eerst in een gevangenis in Kleef (vlakbij Nijmegen, net over de Duitse grens) en tot slot in Dachau (bij München). Daar stierf hij zondag 26 juli 1942, na bewusteloos te zijn geraakt, in de ziekenbarak. Mogelijk werd hem een dodelijke injectie toegediend.